У Кабінеті Міністрів України схвалено проект посилення системи морської безпеки й охорони кордону. Плановано закупити 20 патрульних кораблів у Франції вартістю 136,5 млн євро.

Через три роки Державна прикордонна служба отримає 20 патрульних кораблів французької компанії ОСЕА. Це вже другий за масштабом україно-французький проект — після авіації МВС.

— Реалізація проекту планується, у тому числі, з частковим фінансуванням за рахунок кредитних коштів як комерційних банків, так і за рахунок казначейської позики Міністерства фінансів Франції. Кредит надає держава Франція. 15% виплачує Україна з бюджету. 85% — кредитні кошти, — наголосив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Пропозиція Франції виявилася найбільш економічно вигідною для України й потреб прикордонної служби, вона запропонувала комплексний підхід — 20 патрульних кораблів за 136,5 млн євро, включаючи кошти кредитного фінансування, і погодилася на 25% локалізацію виробництва в Україні.

Крім проведення і поставок суден, проект включає систему сервісного обслуговування, підготовку 240 членів екіпажу і 120 осіб технічного персоналу, запасні частини та інструменти, необхідні для технічного обслуговування протягом двох років експлуатації (або 2400 годин), технічну підтримку в Україні (по одному техніку й інженеру компанії-виробника) протягом 60 місяців з дати поставки першого корабля до України, доставку кораблів в Одесу й страхування на час переходу.