Підготовка до проведення зустрічі у «нормандському форматі» 9 грудня у Парижі на найвищому рівні — в центрі уваги дводенного візиту очільника МЗС Німеччини Гайко Мааса до України, який розпочався учора. Про домовленість щодо перемовин лідерів нашої країни, ФРН, Франції та РФ повідомила у п’ятницю прес-служба Володимира Зеленського за результатами телефонної розмови з французьким Президентом Еммануелем Макроном. Участь у саміті уже підтвердили й у Москві та Берліні, де, до речі, відбулися останні переговори «нормандської четвірки» восени 2016 року.

Програмою візиту Гайко Мааса до України передбачено зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком та міністром закордонних справ Вадимом Пристайком, а також відвідини Станиці Луганської.

До речі, це вже друга поїздка Гайко Мааса в Україну за останні місяці. Зокрема, в травні в Києві відбулися його переговори з Володимиром Зеленським. Тоді Маас говорив, що Мінському процесу з урегулювання конфлікту на Донбасі та припинення війни потрібен новий поштовх, і закликав сторони воєнного конфлікту до перемир’я і розведення сил, котре відкриє шлях до імплементації «формули Штайнмаєра». 

На його думку, домовленості, досягнуті в рамках Мінського процесу, нині втілюються у життя, і ця динаміка застосовується. Але він вважає, що в питанні досягнення миру на Донбасі існують певні передумови, які досі ще не виконано…