На знімку: Чернівецька облдержадміністрація.

Фото автора.

Обговорювали моделі субрегіонального рівня АТУ регіону.

Під час обговорення проголосували, підтримавши Вижницю як центр одного з нових районів, а не місто Сторожинець. Проте в останній моделі районного поділу Буковини, запропонованій віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком, саме Сторожинець мав стати центром району. Загалом в області має залишитися три райони. До складу одного з них увійдуть Сторожинецький, Вижницький та Путильський райони. Робоча група пропонує визначити центром Вижницю. За Сторожинець в якості центру виступили лише шість членів робочої групи.

Проте це обурило керівників громад Сторожинецького району і вони написали спільне звернення до міністра розвитку громад та територій України Олени Бабак. Очільники Сторожинецької, Великокучурівської, Красноїльської і Чудейської громад просять міністра від імені жителів Сторожинецького району не брати до уваги рішення робочої групи Чернівецької ОДА, оскільки вважають його «непрозорим та непродуманим». У листі також ідеться про те, що представників ОТГ Сторожинецького району не запросили на це засідання, «чим повністю проігноровано думку найбільшого району Чернівецької області».

Автори звернення акцентують увагу на тому, що населення Сторожинецького району більше, ніж Вижниччини і Путильщини разом узятих. До того ж на Сторожинеччині проживають 37 відсотків етнічних румунів, інтереси яких не враховано.

Нещодавно експерти на круглому столі в ОДА представили чотири варіанти скорочення районів Буковини. Три з них передбачають поділ області на три райони, останній пропонує створити чотири райони замість трьох. Крім того, жителі Сторожинецького району запустили флешмоб у соцмережах проти створення центру госпітального округу у Вижниці.