Його реалізують за підтримки місцевої влади, меценатів та за сприяння заступника міського голови Леоніда Бицюри.

Нова бронзова композиція — моделі площі Старий Ринок і Великої синагоги, над створенням і встановленням яких працювали художник, скульптор Дмитро Мулярчук, архітектор, 3-D моделювальник Володимир Кріса, різьбяр, художник Володимир Дусан, архітектор Борис Солонін, краєзнавець Тарас Циклиняк.

У бронзі вже закарбовано центральну частину Тернополя початку ХХ століття, Парафіяльний костел, Першу державну Тернопільську гімназію, а поруч — на книгах виписано прізвища її випускників, які прославили місто й Україну на цілий світ.

За словами ініціатора проекту Леоніда Бицюри, завдяки відтворенню давнього Тернополя у бронзових мініатюрах можна побачити архітектурні об’єкти міста, що не збереглися: «Наше місто, засноване ще 1540 року, здавна було культурним і релігійним центром Галичини, про що свідчили архітектурні, сакральні, історичні пам’ятки. На жаль, не всі вони збереглися до нашого часу. Тому й започатковано проект «Бронзовий Тернопіль». Його мета — повернути місту історію через облаштовані в різних куточках обласного центру мініатюрні інсталяції знакових місць і пам’яток».

Ініціативна група має намір також відтворити у бронзі ратушу, костел єзуїтів та залізничний вокзал.

Фото Наталії Турчин.