«Пропозиція від Росії є неприйнятною», — заявив 18 листопада міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель в ефірі «Свободи слова» на ICTV, коментуючи пропозицію «Газпрому» продовжити термін дії чинного або укласти новий договір про транзит газу строком на один рік за умови відмови обох сторін від взаємних претензій у міжнародному арбітражі. Однак міністр зауважив, що в Києві ще сподіваються знайти «можливість конструктивного діалогу з російською стороною». 

Він також звернув увагу на «логіку» російських пропозицій. «У нас щось не виходить — з’являються заяви. Але якщо у нас виходить — у нас з’являються ще більш жорсткі заяви з російської сторони», — сказав О. Оржель.

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив у Фейсбуці, що «Нафтогаз» уважно вивчить пропозицію «Газпрому» і надасть конструктивну відповідь найближчим часом. 

В ефірі ICTV він повідомив, що цю пропозицію буде обговорено в тристоронньому форматі за участі Єврокомісії, «щоб забезпечити справедливі, а це в нашому випадку європейські, умови продовження транзиту».

Термін дії угоди про транзит російського газу Україною до країн ЄС збігає цього року. Досі жодні з проведених переговорів у форматі Україна-Росія-ЄК не привели до укладання нового чи продовження старого контракту. За лічені тижні до його завершення «Газпром» висунув нові вимоги. Він наполягає на тому, щоб сторони відмовилися від «взаємних претензій» в міжнародному арбітражі та скасували судові претензії. 

Нагадаємо, що в лютому 2018 року після багаторічної судової тяганини «Нафтогаз» виграв справу в Стокгольмському арбітражі, який зобов’язав «Газпром» сплатити «Нафтогазу» компенсацію обсягом 4,63 млрд дол. США за недопоставку погоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням українського боргу «Газпром» має сплатити «Нафтогазу» майже 2,6 млрд дол. 

Також «Газпром» вимагає, щоб Україна скасувала штраф, накладений на «Газпром» Антимонопольним комітетом, а «Нафтогаз» відкликав клопотання про ініціювання Єврокомісією розслідування проти «Газпрому». Після цього «Газпром» погодиться на нову угоду (чи подовження чинної) про транзит російського газу територією України на один рік (українська сторона наполягає на 10 роках).