У Болгарії наростає напруження у зв’язку з наміром правлячої коаліції узаконити пропозицію про те, щоб перший день листка непрацездатності не оплачувався ні роботодавцями, ні соціальними фондами. Триває активне обговорення цього наміру, який завдасть удару по кишені добросовісних громадян.

Чимало економістів і політиків вважають, що уряд прагне без особливих зусиль впоратися із проблемою підроблених лікарняних листків. І це замість того, щоб провести розслідування, хто з лікарів за певну «винагороду» допомагає подовжувати час відпочинку в необ’єднані святкові дні. Або дозволити роботодавцям перевіряти — чи дотримується той, хто одержав листок непрацездатності, постільного режиму, приписаного лікарем, чи вирушив купатися на море або кататися на лижах у горах.

У понеділок дві найбільші профспілки країни — Конфедерація незалежних синдикатів Болгарії (КНСБ) і Конфедерація праці «Подкрепа» («Підтримка») — оголосили, що готують проведення загальнонаціональної протестної демонстрації, якщо найближчими днями правляча коаліція не відкличе свою спірну пропозицію з парламенту. Про це на прес-конференції заявив президент КНСБ Пламен Димитров. За його словами, подальші протестні дії обговорюватимуться на зустрічі представників страйкових комітетів профспілкових організацій. «Ми закликаємо всіх болгарських службовців мобілізуватися і бути готовими до участі в цій національній акції. За допомогою переговорів і аргументів ми не допустимо придушення інтересів трудящих», — попередив уряд президент Конфедерації незалежних синдикатів Болгарії.

Його підтримав і екс-міністр із соціальних питань Іван Нейков. Він заявив, що страйкова готовність є адекватним рішенням на непродумані заходи уряду в боротьбі з підробленими лікарняними. Він підтвердив, що прагнення правлячої коаліції поповнити бюджет за рахунок добросовісних громадян лише підвищує градус соціальної напруги в країні й не варте тих 
60 мільйонів, які міністерство фінансів планує заощадити на цьому.

Навіть один із заступників голови парламенту Нігяр Джафер від політичної партії Рух за права й свободи (РПС) став на бік профспілок. Він заявив, що спірна пропозиція уряду є спробою прихованого збільшення внеску на соціальне забезпечення. І зазначив, що депутати від РПС не підтримають цю пропозицію.

У вівторок свою думку стосовно цієї болючої для всіх болгар проблеми нарешті висловив лідер правлячої партії ГЄРБ і прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов. Він зробив коротку заяву для журналістів, у якій пообіцяв, що пропозицію не оплачувати перший день лікарняного листка не буде внесено до парламенту. 

Повідомляючи про це, болгарські інформаційні агентства попередили своїх передплатників і читачів, щоб вони очікували подальших подробиць на цю тему. Всіх цікавить, хто першим вирішив зазіхнути на права сумлінних працівників, а також — у який спосіб уряд протидіятиме видачі фіктивних листків непрацездатності, особливо в передсвяткові дні. Адже така проблема існує, і її треба вирішувати не обмеженням доходів трудящих, а іншими засобами.