Допоки політики і урядовці обговорюють глобальні проблеми міждержавної співпраці, шукають обопільні інтереси та нейтралізують певні суперечності, Рада Європи пропонує скористатися перевіреними на практиці інструментами порозуміння та співробітництва безпосередньо місцевим територіальним громадам.

Так, у місті Жешув днями зібралися учасники спільної групи представників органів місцевого самоврядування України і Польщі на першу сесію Академії лідерства з транскордонного співробітництва. А загалом таких сесій буде три і вони матимуть важливу євростратегічну функцію.

Як прокоментувала подію заступник голови Офісу РЄ в Україні Олена Литвиненко, йдеться про налагодження мостів і зміцнення партнерських контактів між самоврядною спільнотою по обидва боки кордону. Водночас це добра нагода перевірити наскільки ефективно використовуються можливості, які забезпечують національні законодавства України та Польщі, міжнародно-правові договори Ради Європи і законодавство Європейського Союзу".

Практичне спрямування згаданого навчання - розробка спільних проектів, покликаних розв'язати нагальні проблеми для прикордонних територій. Є обопільна зацікавленість в сучасних концепціях лідерства та ефективному управлінському менеджменті.

З плином часу, зазначалося під час першої сесії Академії лідерства з транскордонного співробітництва Україна - Польща, не зменшується актуальність наріжної сентенції Варшавської декларації Третього саміту глав держав та урядів країн-членів РЄ: "Ефективна демократія і добре врядування на всіх рівнях є необхідними передумовами для попередження конфліктів, сприяння стабільності, прискорення економічного та соціального прогресу і, відповідно, для створення стабільних громад, де люди бажають жити і працювати сьогодні та в майбутньому".

А отже, лідерам як польських, так і українських територіальних громад надто важливо дотримуватися 12 принципів доброго врядування. Вони є частиною Європейської стратегії інновацій та доброго врядування на місцевому рівні і мали б стати своєрідною "клятвою Гіппократа" для всіх без винятку очільників органів місцевого самоврядування.

Слухачі Академії лідерства проаналізували найважливіші з них: чесне проведення виборів; зворотний зв'язок з виборцями і підзвітність; верховенство права, етичну поведінку; інноваційність і відкритість для змін, сталий розвиток та стратегічну орієнтацію; раціональне управління фінансами; права людини, культурне різноманіття і соціальну згуртованість тощо.

І дійшли спільного висновку, що дотримання цих простих на перший погляд речей навіть у наш непростий час дозволить місцевій владі уникнути ризиків та досягти бажаних результатів, забезпечити належну якість публічного управління в кожній громаді.

Насамкінець зазначимо, що організаторами згаданого заходу в польському Жешуві, який відбувся за методологією Центру експертизи доброго врядування Ради Європи, стали Фонд розвитку місцевої демократії (Польща) та Програма РЄ "Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні".