Хоча метеоспостереження, як зазначали на урочистих зборах з нагоди цієї події, на території області розпочалися набагато раніше: у Ковелі - в 1891-му, Володимирі-Волинському - у 1893 році, Луцьку - з 1925-го. Майже сто років ведуться спостереження за погодою і на озері Світязь.

- Наше відомство заснували у Луцьку в 1944 році, щойно з міста вигнали фашистів. Спочатку вели метеоспостереження, а через два роки відкрили на Волині 50 гідрологічних постів. У 1956 році утворили гідрометеобюро. Через 30 років його реформували в гідрометобсерваторію, а в 1988 році - у гідрометцентр, у цьому форматі працюємо й сьогодні. З 1985 року розташовуємося у Луцьку на вулиці Грибоєдова. Таке комфортне приміщення в Україні мають лише волинські синоптики. Це - заслуга багаторічного начальника гідрометеоцентру, на жаль, нині вже покійного Петра Рудика. Колеги згадують Петра Сергійовича лише добрим словом, адже керівник дбав про колектив, мав підтримку тодішнього секретаря обкому компартії Леоніда Палажченка, - розповідає начальник обласного центру з гідрометеорології Ростислав Бондарчук.

До речі, Ростислав Іванович працює в Центрі з 1976 року, прийшов сюди одразу після закінчення школи. За ці роки подолав усі кар'єрні щаблі від рядового працівника до начальника гідрометеоцентру. На цій посаді працює з 2008 року.

Відзначимо: в центрі трудиться чимало ветеранів праці. Так, інженер з охорони праці, а до того технік-метеоролог Софія Біла отримала на врочистостях від керівництва грамоту "За досягнення екстремальних значень по стажу у ЦГМ, а саме 18657 днів". Якщо перевести на звичну для всіх лексику - 51 рік і один місяць. Справжнім талісманом колективу є колишній начальник Луцької метеостанції Ася Нікіташ. Сьогодні Асі Миколаївни вже 97, а розпочала вона працювати метеорологом, важко в це навіть уявити, ще 1 липня 1944 року. Недарма всі присутні палкими оплесками вітали заслуженого ветерана, яка навіть у такому поважному віці пам'ятає своїх колег з далекого вже 1944 року, як і всю історію гідрометеоцентру, в якому пропрацювала, як сказала сама, 40 років, 8 місяці і 12 днів.

Нині у Волинському гідрометеоцентрі працюють 146 фахівців. Це не лише синоптики, а й гідрологи та хіміки. Зона діяльності відділів гідрології і хімічних аналізів поширюється на п'ять областей України.

Серед багатьох побажань ювілярам часто повторювалося одне: вищої, достойної їхньої кваліфікації і відповідальних завдань, заробітної плати, а ще сучасного технічного обладнання. Промовці відзначали, що точність прогнозів синоптиків щораз зростає. Останні роки багаті на різні природні катаклізми і температурні рекорди. Лише в листопаді їх в нашому краї зафіксували вже чотири. Цю цікаву і корисну інформацію про довкілля ми отримуємо завдяки професіоналам Волинського обласного центру з гідрометеорології. Тож побажаємо їм успіхів у їхній цікавій і потрібній для всіх праці.

Волинська область.


Колег зі святом вітає начальник Волинського обласного центру з гідрометеорології Ростислав Бондарчук.

Фото автора.