Цього тижня у парламенті канадської провінції Альберта за участі спікера, депутатів, міністрів, керівництва українських організацій вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932—1933 рр. в Україні (на знімку).

Окрім того, генеральний консул нашої країни в Едмонтоні Олександр Данилейко на сторінці у Фейсбуці вчора повідомив, що генконсульство разом із міністерством освіти та загальноосвітніми школами Альберти завершили двотижневий спільний проект до Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні — «Квітка пам’яті». «Ми провели уроки в десятках класів. Декілька сотень учнів різного віку українських двомовних програм дізналися більше про страшну правду цього нелюдського злочину сталінського режиму проти Українського народу та вшанували пам’ять його невинних жертв, прикріплюючи «квітку пам’яті» до мапи України», — розповів О. Данилейко.

Днями пам’ятні заходи з нагоди поминання жертв Голодомору відбулися у Франції, біля Тріумфальної арки та в базиліці Сан-Сюльпіс у Парижі, а також у Ліоні, Санлісі та Льєжі. Свята літургія і панахида пройшли й у парафії Української греко-католицької церкви у Райсвайку, що біля Гааги (Нідерланди).

Минулих вихідних про трагедію 1932—1933 років згадували в центральному католицькому соборі Святого Патрика в Нью-Йорку. «Для мене велика честь виступати на поминальній службі пам’яті жертв Голодомору в соборі Святого Патрика в Нью-Йорку. Будьте собою, будьте українцями, поважайте своє коріння та історію. Поширюйте інформацію про цей геноцид і з гордістю носіть свою українську спадщину. Будуйте майбутнє для своїх дітей, щоб цей злочин ніколи не повторився», — написав у Твіттері представник України при ООН Володимир Єльченко.

У суботу та неділю поминальні заходи відбудуться у багатьох містах світу, зокрема, у Вашингтоні — біля Меморіалу пам’яті жертв Голодомору, в Лісабоні (Португалія), Канберрі (Австралія), Утрехті (Франція) тощо.

Нагадаємо, в Україні цього року День пам’яті жертв Голодомору відзначатимуть 23 листопада.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України в Канаді.