Адже її, як широко пропагують кремлівські діячі, пов’язують із Москвою братерська дружба й тісне співробітництво у всіх сферах.

Цього тижня на Youtube з’явився відеозапис зустрічі двох чоловіків на автостоянці в момент обміну підозрілими сумками. Як вважають сербські ЗМІ, це була передача грошей. У підписі до відео повідомлялося, що в поле зору відеокамери потрапив полковник Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії Георгій Клебан, який донедавна  був помічником військового аташе РФ у Белграді. Обличчя чоловіка, з яким він зустрічався, приховано, але серби вважають, що це високопосадовець, який передає секретні відомості російському розвіднику. Сербський журналіст Хрісто Грозев, який співробітничає з разслідувальною групою Bellingcat, написав у Твіттері, що особа Клебана встановлена за допомогою програми розпізнавання облич Microsoft Azure. На відео упізнаний росіянин передає невідомому сумку, з якої той згодом дістав пачку грошей. Натомість він передав «грушнику» червону сумку, вміст якої залишається поки що невідомим.

Як зазначила сербська впливова газета Blic, викривальний запис було зроблено в передмісті Белграда. Її добре готували. Так, зйомка зустрічі розвідника з ймовірним агентом велася з різних точок. Служба безпеки Сербії підтвердила телерадіоканалу RTS справжність відео, а також причетність Клебана до російської розвідки.

Президент Александр Вучич негайно дав доручення Агентству військової безпеки розпочати розслідування у зв’язку зі спробою російського розвідника завербувати, як вважають, сербського чиновника. До цього розслідування підключилася і Служба безпеки, що спостерігала за його діями. На 19-ту годину четверга він скликав засідання Ради національної безпеки. За повідомленням інформаційного агентства ТАНЮГ, перед засіданням президент Сербії провів розмову з послом РФ, під час якої головними темами стали майбутня його зустріч у Сочі з В. Путіним і, звісно, дії російського розвідника в Сербії. Що сам собою є, на думку всіх сербів, неприпустимим у відносинах двох «братніх» країн. Щоправда, в Кремлі існують свої уявлення про братерську дружбу, що він і довів стосовно України.