Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні розглянув проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) (реєстр. № 2339 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Олегом Бондаренком, Павлом Якименком та іншими, та проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо збільшення розмірів штрафів за забруднення атмосферного повітря) (реєстр. № 2339-1 від 29.10.2019).

Законопроектом (№ 2339) пропонується внести зміни до статей 241, 245 Кримінального кодексу України, статей 77, 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме збільшити в 18 разів штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, а також привести положення Кодексу України про адміністративні правопорушення у відповідність до статті 27 Закону України «Про рослинний світ».

Законотворці також пропонують збільшити з 14 до 17 разів розмір штрафів за порушення вимог законодавства у сфері охорони довкілля.

За результатами розгляду комітет зазначив, що в цілому підтримує посилення відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства та рекомендував Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту закону (реєстр.  № 2339), а також при подальшому опрацюванні проекту врахувати окремі положення проекту закону (реєстр. № 2339-1) щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення довкілля.

Попередньо комітет також розглянув і пропонує прийняти за основу проект закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення (реєстр. № 2296 від 21.10.2019 р.), поданий народними депутатами. Ним, зокрема, передбачено зниження рівня забруднення атмосферного повітря, рівнів шуму в містах України, запобігання захворюваності населення, зниження рівнів його смертності та підвищення тривалості життя шляхом запровадження часового обмеження руху великовагових транспортних засобів територією міст, чисельність населення яких перевищує 250 тис. осіб.

У такий спосіб, зазначають у комітеті, низка законів України доповнюється положеннями про недопущення перевищення рівнів шуму під час руху автомобільного транспорту в населених пунктах, а також щодо необхідності розробки програм оздоровлення атмосферного повітря і комплексних заходів стосовно зменшення забруднення атмосфери та покращення стану здоров’я населення у разі перевищення державних медико-санітарних нормативів та/або нормативів екологічної безпеки на відповідній території.

Комітет також висловився на користь прийняття за основу проекту закону № 2372 про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо непоширення дії зазначених законів на нагляд за дотриманням вимог безпеки використання ядерної енергії та ліцензування діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Комітет відзначає необхідність приведення чинного законодавства у відповідність до міжнародних зобов’язань України та його вдосконалення з метою усунення протиріч у законодавчих актах в частині провадження дозвільної системи та наглядової діяльності у сфері господарської діяльності й пропонує прийняти цей законопроект за основу.