Провідний науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук обстежує берег обмілілого Світязя в районі пансіонату «Шацькі озера».

Днями в Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відбулася робоча нарада на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення». Ініціатором обговорення став перший заступник голови комітету волинянин Степан Івахів. Разом із народними депутатами в роботі засідання взяли участь директор Шацького національного природного парку Марія Христецька, спеціалісти Міністерства енергетики та захисту довкілля, Держводагентства України, науковці Інституту водних проблем і меліорації, представники громадської організації «Всеукраїнської екологічної ліги».

Під час дискусій народні депутати мали змогу почути думки профільних спеціалістів із порушеної проблеми та обговорити план спільних дій щодо зупинки обміління озера Світязь та каскаду прилеглих озер Шацького національного природного парку.

Місцями вода у Світязі відступила від берега на 30—50 і навіть більше метрів. У листопаді її рівень в озері був нижчий від історичного мінімуму.

Учасники наради визначили основні науково доведені та можливі теоретичні причини обміління каскаду Шацьких озер, які потребують додаткового детального вивчення та моніторингу. Серед них особливо виділяються: аномальне у 2019 році підвищення середніх температур та зменшення кількості атмосферних опадів, що призвело до посухи в літній період; збільшення обсягів випаровування вологи Шацьких озер і прилеглих до них екосистем; неможливість належної експлуатації гідротехнічних споруд на території Шацького НПП з метою затримки паводкових вод; зменшення площі водозбору через проведення у 1960—1980 роках осушувальних меліоративних робіт. Зокрема, будівництво Верхньоприп’ятської та Копаївської осушувальних систем.

Науковці інституту водних проблем і меліорації наголошують на необхідності постійного наукового моніторингу українською стороною можливого впливу на обміління Шацьких озер розробки покладів крейдового родовища «Хотиславське» в Республіці Білорусь, що розташоване за 25,8 кілометра від озера Світязь. На сьогодні належне державне фінансування зазначеного моніторингу відсутнє.

Ішлося також про нагальну потребу вивчення впливу на обміління озер інтенсифікації використання підземних вод на цій території регіону, а саме від господарської діяльності приватних підприємств в аграрному та туристичному секторах, немає даних про обсяг використання водних ресурсів у приватному секторі, де відмічається масове буріння локальних та індивідуальних свердловин.

Проблеми обміління Шацьких озер, як відзначали учасники наради, можна вирішити лише спільними зусиллями провідних науковців, усіх органів виконавчої влади, місцевого самоврядування під контролем народних депутатів та громадськості. Украй необхідна розробка довгострокової урядової Програми покращення водозабезпечення Шацького поозер’я та сталого функціонування Шацького національного природного парку, що буде закріплена постановою Кабінету Міністрів України з відповідним щорічним фінансуванням.

Було озвучено також низку можливих стратегічних короткострокових та довгострокових заходів зі збереження Щацьких озер. Учасники домовилися створити робочу групу, щоб зробити ґрунтовні висновки й надати письмові пропозиції комплексного розв’язання проблеми обміління озера Світязь.

Фото з сайту Шацького національного природного парку.