Лісівники заспокоюють тих, хто ратує за збереження молодих дерев. Кажуть, ялинки і сосни плекають на спеціальних плантаціях чи ділянках, які непридатні для ведення лісового господарства. Нині на них підростає 1 мільйон 170 тисяч молодих хвойних дерев. З них 457 тисяч уже досягли стандартів, передбачених для реалізації на ялинкових базарах.

Вирубці підлягають деревця, висота яких становить 50 сантиметрів і вище.

Про ціни на зелені красуні «Голосу України» розповів керівник прес-служби Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк. За його словами, цьогоріч середня вартість ялинок починатиметься від 80 гривень за погонний метр для дерев висотою 1,25 метра. Ялинка від 1,5 до 2 метрів коштуватиме 102 гривні, 2—2,25 метра — 129 гривень, 2,5—3 метра — 209 гривень. Передбачено систему знижок для тих покупців, які замовлятимуть від ста дерев і більше. Такі ціни лісівники називають помірними.

— Охочим запропонують ялину чи сосну у горщиках, — каже Станіслав Вовк. — Таким покупцям дадуть поради, як правильно доглянути її, а потім висадити на ділянці.

Ялинки держлісгоспів краю матимуть пластикові таблички зі штрих-кодом. Це дає можливість перевірити, де виросло деревце і чи легально воно заготовлено. Співрозмовник називає адресу сайту для такої перевірки — yalynka.info