Скрізь, у кожному кафе розмови тільки про це. І всі запитують: «Як могли кращі друзі шпигувати в країні, котра й так відкрита для Росії? Чи можна тепер їй довіряти?»

Обурений президент Сербії Александр Вучич, який тільки минулого тижня з гострим серцевим нападом потрапив до лікарні й перебуває під спостереженням кардіологів. Такого підступництва від Москви він вочевидь не очікував. 

У четвер Вучич скликав екстрене засідання Ради безпеки, яке відбувалося, зрозуміло, у закритому для преси режимі. Вучич відмовився від будь-яких коментарів щодо шпигунського скандалу, але журналістам сербського видання «Б92» вдалося по крихтах зібрати від деяких його учасників подробиці. Перше питання, яке поставив президент Вучич, було риторичне. «Не зрозумію, навіщо?» — запитав він у присутніх. Він наївно припустив, що президент Путін не був поінформований про ці дії, бо Сербія має дуже дружні відносини з Росією й не забуває про те, що Путін зробив для неї в міжнародних організаціях, як і про його підтримку сербської армії новою зброєю та устаткуванням.

Вучич нагадав, що Сербія — мало не єдина країна в Європі, яка не запровадила санкції проти РФ, не голосувала в міжнародних організаціях проти її інтересів, і єдина проводить спільні військові навчання з Росією. Він повідомив, що російський розвідник Георгій Клебан уже не перебуває на території країни. Цей факт підтвердило й листування його неповнолітнього сина із сербськими друзями в соціальних мережах, яке потрапило в розпорядження журналістів. На запитання: «Коли ти повернешся до Белграда?» той відповів: «Напевно, вже ніколи».

Прем’єр-міністр Ана Брнабич підтвердила, що Вучич віддав розпорядження службі безпеці розібратися в ситуації. А міністр оборони Александр Вулін сказав, що «ситуація дуже складна» і доручив начальнику Служби військової безпеки генералу Джуро Йовановичу доповісти про роль кожного учасника справи. Спецслужбам Сербії, як повідомило видання «Б92», уже відомий сербський чиновник, який отримував гроші за свою «працю» від «ГРУшника». Це підполковник сербської армії з ініціалами З. К. Тепер Служба військової безпеки перевіряє, чи мав підполковник доступ до секретної інформації і якої саме. Або просто всучив розвідникові «туфту» для одержання грошей.

На засіданні Вучич повідомив і про свою розмову з послом Росії Боцаном-Харченком. Розмову з дипломатом президент Сербії також почав з питання: «Чому? Я не бачу жодної логіки в усьому цьому». У відповідь почув від представника Путіна стару російську пісню про провокації напередодні важливої зустрічі президентів Росії й Сербії. Міністр оборони Сербії також заявив сербам, що вважає все це провокацією, спрямованою на підрив «політики військового нейтралітету», якої дотримується влада Сербії. 

Але хто ж провокатор? Той, хто виклав запис у мережі YouTube? Відповідь на ці запитання має пролунати в доповіді керівника військової контррозвідки генерала Джуро Йовановича.