25 листопада 2018 року ВМС РФ в акваторії Чорного моря обстріляли й захопили українські малі броньовані катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. У результаті цієї спецоперації Кремля шестеро українських моряків дістали поранення. ФСБ Росії тоді заявила, що наші судна перетнули державний кордон РФ і «неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію». А далі членам екіпажів кораблів ВМС України під копірку штампував вироки Московський суд, не визнаючи їх військовополоненими. 25 травня 2019 року Міжнародний морський трибунал зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені кораблі. Однак керченські в’язні Кремля повернулися на Батьківщину лише 7 вересня в рамках обміну ув’язненими між РФ і Україною. А українські судна, розграбовані й виведені з ладу, відбуксирували з російського полону в порт «Очаків» 20 листопада. Отже, Кремль вийшов з цієї ситуації сухим із води, не визнавши своєї провини в піратських діях в акваторії Чорного моря.

Після чого ФСБ РФ відновила слідчі дії у справі українських моряків. Про це повідомив їхній адвокат Микола Полозов. Раніше повідомлялося, що після повернення додому членів екіпажів по-піратськи захоплених Росією суден викликають на допити до Державного бюро розслідувань. Однак днями очільник ДБР Роман Труба заявив, що у відомстві немає кримінальних справ щодо дій самих моряків.

«Ми з’ясовуємо, чи навмисно керівництво держави скерувало наших моряків до Керченської протоки, розуміючи, зокрема, високу ймовірність того, що вони потраплять у полон. А далі — загострення конфлікту й запровадження воєнного стану», — написав Труба в Телеграмі.

Він додав, що слідчі допитують моряків, призначають експертизи й вилучають документи, щоб «об’єктивно з’ясувати обставини кожного рішення тих подій».

Напередодні річниці захоплення РФ кораблів ВМС України в Одесі відбувся показ фільму «Керченські бранці». На заході були присутні колишні полонені моряки Юрій Будзило, Олег Мельничук, Андрій Артеменко, Андрій Ейдер, Юрій Без’язичний, Андрій Шевченко.

***

На українських кораблях, захоплених Росією, хазяйнували мародери. Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак. Він зазначив, що вже триває робота у правовій площині, аби висунути РФ претензії щодо стану повернутих суден. «Коли їх забирали, було складено акт, все було описано. Те, що мені доповів командувач ВМС, — це навіть соромно коментувати. Як військова людина можу зрозуміти, чому Росія зняла з кораблів засоби зв’язку й навігації. Але коли мені кажуть, що вони навіть у гальюні унітази познімали, — цього я не розумію. Коли мені кажуть, що на «Яни Капу», на буксирі, познімали мідні трубопроводи як кольоровий метал, я так розумію, що це не військові працювали, це мародери. По-іншому я не можу назвати тих істот, які так вчинили з військовим кораблем», — наголосив Руслан Хомчак.