На знімку: генеральний консул України в Едмонтоні (Канада) Олександр Данилейко покладає вінок до першого в світі монумента, присвяченого жертвам Голодомору.

Речниця американського Державного департаменту Морган Ортагус у заяві щодо вшанування жертв Голодомору в Україні пов’язала дії радянського режиму проти українців із сучасною агресією РФ. Відповідне відеозвернення розміщено на сторінці у Фейсбуці посольства США у Києві.

«Хоч ця жахлива трагедія була однією з найжорстокіших подій ХХ століття, Радянському Союзу не вдалося зламати дух українського народу», — наголосила речниця Держдепу. Вона підкреслила, що Москва й нині не полишає спроб руйнувати прагнення нашого народу, проте, на переконання Вашингтона, вони не матимуть успіху. «Тепер Україна знову зазнала нападу. Окупація Криму Росією та її поточна агресія на сході України призвели до майже 13 тисяч загиблих. Навіть зараз Москва намагається маніпулювати і нищити прагнення народу України. Але в своїй підступній кампанії Росія недооцінює стійкість українців, їхнє прагнення кращого майбутнього. Ця кампанія приречена на провал», — заявила Ортагус. Вона наголосила: «США вчергове засвідчують свою підтримку демократичній та успішній Україні, захищеній у межах міжнародно визнаних кордонів, вільній у визначенні власної долі».

Із потужною заявою щодо вшанування жертв трагедії 1932—1933 років виступив і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він відзначив, що, попри ці жахи, народ України вижив, захищаючи свою мову, культуру і самобутність, а в 1991 році, після десятиліть радянського правління і гноблення, здобув незалежність. «Протягом дуже багатьох років винуватці Голодомору заперечували його існування і приховували ці неймовірні страждання від міжнародного співтовариства. Кожен з нас повинен гарантувати, що їх історії ніколи не будуть стерті. Тільки пам’ятаючи про втрачених жінок, чоловіків і дітей, ми можемо запобігти майбутнім злодіянням і захищати права людини, де б вони не були під загрозою», — цитує Трюдо «Європейська правда». Він також заявив, що «сьогодні і щодня» Канада твердо підтримує український народ та наш уряд.

Зауважимо, минулої суботи заходи із вшанування пам’яті жертв Голодомору, організовані українськими громадами та дипломатичними місіями, відбулися у багатьох містах світу.

Фото зі сторінки Олександра ДАНИЛЕЙКА у Фейсбуці.