Про це на прес-конференції в обласному центрі повідомили в. о. директора Полтавської дирекції «Укрпошти» Людмила Сушко (на знімку) і начальник управління інфраструктури ОДА Сергій Марчишинець.

Адже у регіоні, який успадкував одну з найбільш розгалужених «хутірських» поселенських мереж, немає обділених увагою поштовиків населених пунктів. Навіть тоді, коли там залишається кілька мешканців, їм доставляють пенсії, листи, періодику та інші відправлення. Щоб візити до малолюдних і найвіддаленіших сіл не припинялися, в області функціонують 584 об’єкти державного поштового зв’язку, зокрема 557 відділень — міських, селищних, сільських і пересувних. Діють і 27 «точок присутності» поштовиків. До речі, в сільських населених пунктах із невеликою кількістю жителів, згідно з відомчими нормативами, стаціонарних поштових відділень має бути практично наполовину менше. Їх, за словами Людмили Сушко, керівництво дирекції вирішило не закривати. Шанс вижити дали практично кожному з цих відділень. Хоча показники їх фінансової спроможності прискіпливо аналізуватимуть за підсумками року.

Людмила Сушко навела й приклади взаємовигідної співпраці з органами місцевого самоврядування. Скажімо, керівництво Великобагачанської ОТГ ініціювало закупівлю для тамтешніх листонош новеньких велосипедів за кошти громади. У деяких сільрадах приміщення для представництв «Укрпошти» надають в оренду за символічну плату, цікавляться, чим можна підсобити її працівникам.

Натомість від окремих очільників громад, за словами пані Людмили, не дочекаєшся навіть інформації про кількість мешканців на ввіреній їм території... Позицію лідерів місцевого самоврядування, котрі вважають, що державною службою поштового зв’язку має опікуватися виключно держава, Сергій Марчишинець вважає хибною. Адже за умов реформування на засадах децентралізації можливості громад, зокрема для збереження об’єктів соціальної інфраструктури, незрівнянно збільшуються.

Водночас потенціал «Укрпошти» в регіоні зростає. Наша газета вже повідомляла, що наприкінці 2018-го в обласному центрі відкрили новий цех оброблення пошти. Це дало змогу за рік скоротити довжину холостих пробігів автотранспорту поштовиків на 53 тисячі кілометрів! Цех став сучасним підприємством, на якому продуктивність праці зросла більш як удвічі, а середня зарплата — з 3917 грн до 7989 грн. Наступного року приміщення цеху планують добудувати, розмістивши там складський центр.

Істотному пришвидшенню оброблення вантажів із прискоренням потрапляння поштових відправлень до адресата посприяла й реконструкція такого об’єкта в Кременчуці, де тепер за добу замість семи контейнерів приймають 26. На Полтавщині оновили 11 поштових відділень, наступного року роботи з ремонту та реконструкції таких об’єктів триватимуть. Запланували й відкриття нових відділень, зокрема у мікрорайоні Левада обласного центру та в Кременчуці.

Людмила Сушко розповіла також про запровадження нової системи матеріального заохочення працівників, яка дає змогу справді ініціативним істотно збільшити свій заробіток. Хоча зарплата листонош, особливо сільських, зростає поки що у пропорціях, далеких від бажаних. Для розв’язання цієї та інших проблем, яких у поштовиків вистачає, варто об’єднувати зусилля всіх зацікавлених сторін.

Фото автора.