Рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, прийнятим на позачерговому засіданні, в Світловодську оголошено надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня.

Котельні Світловодська працюють не на повну потужність, мають місце значні пориви тепломереж, а жителі перекривали дамбу на в’їзді до міста. Учасники акції вимагали приїзду Президента та прем’єр-міністра. А також — створення слідчої групи Генеральної прокуратури, яка б розслідувала ситуацію, що склалася в райцентрі.

І хоч наразі в місті вже працюють усі шість котелень СП ТОВ «Світловодськпобут», опалюється лише частина житлових будинків, дитячі садочки, школи та лікарні (хоч і там до належного температурного режиму ще далеко). Тим часом через масові пориви мереж без тепла залишаються 122 багатоквартирні будинки (майже половина всього житлового фонду). До їх ліквідації залучено 13 бригад. Серед них — дві з Кременчука та одна з Кременчуцької ГEС, повідомили в прес-службі ОДА.

«Усі матеріали для проведення аварійних робіт і ліквідації поривів є в повному обсязі. Бригади працюватимуть у посиленому режимі. Ситуація за кілька днів вирішиться позитивно, тож тепло в домівках людей буде», — запевнив голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь після вивчення ситуації на місцях.

«Наше першочергове завдання — стовідсотково усунути несправності на аварійних ділянках, а вже потім можна буде говорити про повне відновлення теплопостачання, — зауважив Андрій Балонь та пообіцяв прикласти максимальних зусиль для того, щоб Світловодськ отримав тепло. — На жаль, система в занедбаному стані й це питання не одного дня, і навіть не одного року. Я попросив місцеву владу на найближчій сесії передбачити інвестиційні кошти для того, щоб після завершення цього сезону, який, на жаль, більш як у 100 будинках ще не розпочався, у теплу пору року завершити всі необхідні ремонтні роботи, аби подібне не повторилося».

«До роботи в місцях надзвичайної ситуації залучено аварійно-рятувальну, інженерну та пожежну техніку. Напоготові електростанції, мотопомпи, розгорнуто сім пунктів обігріву. В посиленому режимі працюють понад 100 рятувальників та більш як два десятки одиниць техніки», — повідомила прес-служба обласного управління ДСНС.

За фактом зриву опалювального сезону 2019—2020 років у місті Світловодську розпочато кримінальне провадження. У межах розслідування перевіряється причетність службових осіб СП ТОВ «Світловодськпобут» до можливого привласнення коштів, отриманих від споживачів теплової енергії за надання відповідних послуг, які зі свого боку мало бути сплачено газопостачальній компанії за використання природного газу. Крім того, службові особи здійснили неналежну підготовку до опалювального сезону котельного обладнання та теплопостачальних мереж, що спричинило тяжкі наслідки. У рамках слідства також перевіряється причетність до вказаних протиправних дій посадовців органу місцевого самоврядування, повідомляє прес-служба прокуратури Кіровоградської області.

P.S. Доки матеріал готувався до друку, прес-служба ДСНС повідомила, що станом на 10:00 26 листопада з 13 поривів трубопроводу внутрішньобудинкових та міжбудинкових мереж централізованого теплопостачання Світловодська 6 усунуто. Решту планують усунути протягом дня.