На знімку: К. Кальюлайд і В. Зеленський.

Фото прес-служби Президента України.

Про це вчора заявив глава нашої країни Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з естонською колегою Керсті Кальюлайд у рамках одноденного візиту до Таллінна.

У свою чергу Президент Естонії відзначила: незважаючи на те, що її країну сприймають як лідера у сфері діджиталізації, проте, «якщо дивитись на розвиток України у цій сфері, швидше за все, Україна нас пережене».

Керсті Кальюлайд під час спільної прес-конференції із Володимиром Зеленським заявила, що Естонія продовжить підтримувати Україну, зокрема в сфері оборони та інвестицій. Вона також закликала міжнародних партнерів докладати всіх зусиль, аби відновити територіальну цілісність нашої країни. В цьому контексті естонський лідер наголосила, що ситуацію на Донбасі варто розглядати виключно як факт агресії РФ проти України.

За підсумками перемовин президенти підписали спільну заяву щодо подальшої співпраці між країнами, яку опубліковано на сайті глави нашої країни. В ній, зокрема, йдеться, що сторони домовилися активізувати двосторонню співпрацю під час непостійного членства Естонії в Раді Безпеки ООН на 2020—2021 роки. Лідери констатували, що гуманітарне та культурне співробітництво залишається важливою частиною двостороннього порядку денного та буде спрямовано на сприяння міжлюдським контактам, розробці нових ініціатив та реалізації спільних проектів у сферах освіти, охорони здоров’я, туризму тощо.

Журналістів під час прес-конференції цікавили деталі телефонної розмови В. Зеленського з очільником Кремля Володимиром Путіним, яка відбулася у понеділок. Глава нашої держави зауважив, що під час перемовин він заявив, що Україна чекає від РФ повернення всього вилученого з наших суден обладнання, «або й більше». За словами українського Президента, він не піднімав тему «нормандської зустрічі», запланованої на 9 грудня в Парижі, оскільки «на ці теми маємо говорити з чотирма лідерами».

У програмі візиту В. Зеленського також переговори зі Спікером Рійгікогу (парламенту) Хенном Пиллуаасом та Прем’єр-міністром Юрі Ратасом і спільна участь із естонською колегою в роботі Цифрового форуму.

На сьогодні заплановано візит В. Зеленського до Вільнюса, де він візьме участь у Дванадцятому засіданні Ради президентів України та Литви, в роботі П’ятого двостороннього економічного форуму та проведе зустрічі з керівництвом країни.

До речі

Учора Керсті Кальюлайд подарувала Володимиру Зеленському електровелосипед. «Президенту України, його високоповажності містеру Володимиру Зеленському» — написано на рамі велосипеда, поруч розміщено прапори України та Естонії.