Премія присуджена торік, коли він перебував у російській в’язниці. Президент Європарламенту Девід Сассолі у вступній промові заявив: «Олег Сенцов заплатив найбільшу ціну за свої переконання». Також він закликав звільнити політичних в’язнів, яких утримують в Росії та в деяких інших країнах.

«Я сприймаю цю премію не як свій особистий приз, а як знак, яким відзначено всіх українських політв’язнів, які були в російських в’язницях, всіх українських політв’язнів, які ще досі перебувають там, всіх наших полонених, які перебувають на Донбасі в руках сепаратистів, всіх наших активістів, які досі борються за нашу країну, наших військових, які борються за нашу незалежність або вже склали свої голови», — заявив Олег Сенцов, виступаючи перед євродепутатами. «Зараз триває багато розмов щодо примирення з Росією… Я не вірю Путіну. І закликаю вас не вірити йому. Росіяни обов’язково обдурять, — сказав він. — Вони не хочуть миру на Донбасі. Не хочуть миру Україні. Вони хочуть бачити Україну на колінах. Хочуть впливати на європейську правову політику своїм силовим методом. Ми цього не допустимо. Ми боролися і будемо боротися за свою свободу до самого кінця».

Олег Сенцов зауважив, що в той час, як в Європейському Союзі тривають дискусії щодо майбутнього спільноти, Україна є найбільшим єврооптимістом у світі, оскільки для неї шлях євроінтеграції є питанням виживання як країни.

«Тому щоразу, коли хтось з вас думатиме, як простягнути руку дружби Путіну через наші голови, пам’ятайте про кожного з 13 тисяч загиблих в Україні, — сказав Сенцов. — Пам’ятайте про ті сотні наших хлопців, які досі перебувають у тюрмах, яких можуть катувати просто зараз. Про тих кримських татар, яких можуть заарештовувати просто в цей момент, проводити обшуки в їхніх будинках, і сім’ї та діти залишаться без батьків. Пам’ятайте про тих хлопців, які зараз в камуфляжі перебувають в окопах. І ризикують своїм життям і за нашу, і за вашу свободу». Свій виступ Олег Сенцов завершив словами «Слава Україні!»

Протягом трьох днів перебування в Страсбурзі в Олега Сенцова було заплановано майже 40 десятихвилинних інтерв’ю для ЗМІ більш як 20 країн, а також з політичними групами, повідомила у Фейсбуці виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова. Як зізнався сам О. Сенцов, він прагне донести до світової громадськості думку, що з його звільненням «хепі-енд не настав». У Росії продовжують утримувати наших політв’язнів, більшість з яких — кримські татари. Він пообіцяв говорити про це щоразу, коли опинятиметься біля мікрофона.

Фото зі сторінки у Твіттері Представництва України при ЄС.