На знімку: В. Зеленський та Г. Науседа.

Президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що санкції ЄС проти Росії мають зберігатися. Про це він сказав учора після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським, який перебував у Вільнюсі з одноденним офіційним візитом. «Ми вважаємо, що європейські санкції стосовно Росії мають зберігатися, тут ми згодні повністю з моїм колегою. І ми сподіваємося, що найближчим часом буде ухвалено конкретні рішення для врегулювання конфлікту на Донбасі, які будуть прийнятні для обох сторін», — відзначив литовський лідер.

Г. Науседа напередодні зустрічі в «нормандському» форматі також застеріг Україну від поступок, які можуть їй зашкодити. «Ми сподіваємося, що зовсім скоро пройде зустріч «нормандської четвірки», і ми бажаємо всілякого успіху під час переговорів нашим партнерам. Ми бажаємо, щоб ви не робили тих поступок, які можуть вам зашкодити», — заявив литовський Президент під час спільної прес-конференції із В. Зеленським. Він висловив сподівання, що майбутній саміт сприятиме деескалації ситуації у регіоні.

У свою чергу глава нашої країни повідомив, що за результатами 12-го засідання Ради президентів України та Литви сторони підписали низку важливих двосторонніх документів, зокрема спільну декларацію розвитку стратегічного партнерства між країнами, яка містить пріоритети двостороннього діалогу на період 2020

—2024 років. Також сторони домовилися реалізувати низку спільних заходів у таких сферах, як міжнародна й регіональна безпека, європейська та євроатлантична інтеграція, економіка, соціальна політика, розвиток торгівлі та інвестицій, наукова співпраця, співробітництво в культурній і гуманітарній сферах.

Президенти взяли участь у роботі українсько-литовського економічного форуму.

Г. Науседа під час виступу висловив сподівання на подальший розвиток відносин у традиційних сферах співпраці країн, а також на успіх співробітництва в галузі інновацій та інформаційних технологій.

В. Зеленский зазначив, що Україна очікує на збільшення товарообігу між країнами та запросив литовських бізнесменів інвестувати в нашу країну.

Перед поїздкою до Литви глава нашої держави здійснив офіційний візит до Естонії, де, зокрема, взяв участь у Цифровому форумі. Результатом стало підписання Меморандуму про співробітництво у сфері цифрових трансформацій.

«Так, я теж хочу, щоб за кілька років можна було не лише оплатити комуналку онлайн, а й одружитися, зареєструвати дитину, бізнес, одержати потрібний документ», — прокоментував В. Зеленський підписання меморандуму у Фейсбуці.

Мета документа — сприяти удосконаленню системи надання електронних та адміністративних послуг, побудова цифрової економіки, впровадження цифрових інновацій, розбудова електронного та мобільного урядування, розвиток електронної демократії, інформаційного суспільства, цифрових навичок та цифрових прав громадян тощо.

Окрім того, міністерства оборони країн підписали декларацію про співпрацю щодо територіальної оборони.

Вивчення досвіду Естонії у сферах діджиталізації та е-урядування стало ключовими темами зустрічі Президента із естонським Прем’єр-міністром Юрі Ратасом та Спікером Рійгікогу (парламенту) Хенном Пиллуаасом.

В. Зеленський також поінформував естонську сторону про кроки нашої влади, спрямовані на поліпшення умов ведення бізнесу та можливостей для залучення інвестицій.

У Таллінні глава держави поспілкувався з представниками нашої громади, зокрема з тими, хто проходить реабілітацію в Естонії. Люди висловили підтримку діям української влади, серед іншого, крокам, спрямованим на досягнення миру на Донбасі, інформує прес-служба Президента.

***

У вівторок зі спільною заявою виступили міністри закордонних справ України, Естонії, Литви та Швеції, в якій звернулися до РФ із закликом поважати міжнародне право та його основні принципи. Очільники МЗС підтримали нашу країну та засудили дії Москви щодо порушення суверенітету та територіальної цілісності. «Ми рішуче засуджуємо явне порушення суверенітету та територіальної цілісності України актами агресії російськими збройними силами від лютого 2014 року та незаконним приєднанням Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до Російської Федерації, яких ми не визнаємо. Ми будемо залишатись відданими реалізації політики невизнання, в тому числі шляхом обмежувальних заходів», — йдеться у заяві, розміщеній на сайті українського МЗС. Глави міністерств відзначили важливість досягнення політичного розв’язання конфлікту на основі повного виконання Мінських домовленостей і закликали РФ повністю взяти на себе відповідальність у цьому плані.

«У контексті повернення Україні кораблів, які було незаконно захоплено Росією у 2018 р., ми закликаємо РФ виконати свої міжнародні зобов’язання, забезпечивши безперешкодний доступ до українських портів у Азовському морі та свободу навігації», — зауважили міністри.

Фото прес-служби Президента України.