Підготовку ґрунту під посів ранніх зернових здійснюють у ці січневі дні у Теплицькому районі на Вінниччині. Механізатори працюють на полях фермерських господарств у селах Кивачівка, Орлівка, низки агропідприємств.
— Загалом у нас з осені підготовлено на зяб 42 тисячі гектарів, — каже начальник управління агропромислового розвитку Теплицького району Дмитро Зробко. — Але ж дощова осінь минулого року не дала можливості виорати всі площі. Частину з них обробляли методом дискування ґрунту. Тепер на таких ділянках орють плугом.
За словами співрозмовника, зимова оранка нічим не відрізняється від осінньої. Грунт не промерз, тому навіть витрати пального залишаються такими само, як восени. Орють на зяб на глибину до 20 сантиметрів, це на 6—8 сантиметрів глибше, ніж з допомогою дискових агрегатів. У практиці співрозмовника були випадки, коли трактори виводили в поле навіть у лютому.
Досвідчений господарник Дмитро Зробко є прихильником поверхневого обробітку ґрунту.
— Для чого з осені на полях залишаємо борозни? — запитує співрозмовник. — Здебільшого, щоб у такий спосіб затримувати вологу. Однак протягом останніх 10—15 років зими у нашому регіоні малосніжні, а нинішня взагалі без снігу. Про затримання вологи не доводиться говорити. Зате навесні агрегати знову виходять на поле, щоб вирівнювати залишені глиби землі. Цього не довелося б робити, якби з осені обробляли ґрунт дисковими агрегатами. Тільки робити це треба якісно. Як повідомили в обласному управлінні агропромислового розвитку, зимову оранку здійснюють у низці інших районів. Загалом під посів ранніх зернових в регіоні відведено майже п’ятсот тисяч гектарів.
Вінницька область.