Заступник керівника апарату Верховної Ради Олександр Мартиненко (в центрі), виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Проводиться захід апаратом Верховної Ради України спільно з Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та реалізується спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», що впроваджується за підтримки USAID.

Від імені Верховної Ради та Асоціації міст учасників практикуму привітали заступник керівника апарату Верховної Ради Олександр Мартиненко та виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Олександр Мартиненко, назвавши учасників великими молодцями, які вибороли своє право бути присутніми на практикумі, додав, що з ними працюватимуть найкращі фахівці в галузі фінансів. Зокрема, представники Комітету Верховної Ради з питань бюджету, Головного науково-експертного управління апарату парламенту, Міністерства фінансів та Міністерства розвитку громад та територій, аналітики Асоціації міст України.

«Ми сподіваємося, що в результаті роботи ви кристалізуєте якусь проблему. Якщо це буде обґрунтовано, у нас є досвід, коли ми ці проблеми вирішували або на рівні законодавства, або в урядових актах», — сказав він, зауваживши, що ніхто, крім людей на місцях, не знає, як краще управляти місцевими фінансами, і запевнив, що бюджетна децентралізація й надалі підтримуватиметься всіма державними органами — Президентом, Верховною Радою, Кабінетом Міністрів.

Олександр Слобожан, у свою чергу, нагадав, що такі заходи відбуваються вже декілька років поспіль. «Присутні тут представники органів місцевого самоврядування потрапили сюди не просто так, — зауважив виконавчий директор. — Вони пройшли конкурсний відбір, який нині налічував три людини на місце. Хоча коли все лише починалося, декілька років тому, кількість охочих потрапити на практикум була вдвічі менша».

Два дні учасники практикуму вивчають механізми нормотворчості. Мета цього заходу — донести до представників місцевих громад, що не все так просто відбувається, коли створюються законопроекти. Власне, під час практикуму також проводиться анкетування учасників. За його результатами готується аналітика, яка передається апарату Верховної Ради і відповідним комітетам. Потім ця аналітика використовується для проходження тих чи інших законодавчих процесів. Це потрібно, щоб був якісний законодавчий масив.

Крім того, учасники заходу, обмінюючись інформацією, контактами також дізнаються про кращі практики діяльності органів місцевого самоврядування у тій чи іншій сфері. У цьому контексті О. Слобожан нагадав, що подібні практикуми проводяться з різних сфер: щодо адміністративних, житлово-комунальних послуг, земельних питань, і відбуваються на базі різних профільних комітетів. Насамкінець виконавчий директор АМУ зауважив: народні депутати знають про роботу на місцях, знають, як буває складно, і завжди підтримують нас.

З правилами проектування нормативно-правових актів та законодавчою процедурою учасників практикуму ознайомив головний консультант Головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайло Саврук. Він, зокрема, розповів учасникам, як самі слова на папері змінюють поведінку людей, залишаючись при цьому легітимними.