Під час форуму.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Захід організовано молодіжною організацією «Європейська молодь України» за сприяння парламентського Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Форум заплановано на два дні. Під час панельних дискусій вестимуть мову про інклюзивність та стале суспільство, а також ітиметься про виконання Україною зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС, в якій також прописано певні ключові моменти гендерної рівності.

Учасники форуму матимуть можливість послухати доповіді спікерів та поставити свої запитання. Формат передбачає також практичні завдання для його учасників і неформальне спілкування, яке дасть змогу обмінятися досвідом. У заходах, які протягом першого дня тривали у Верховній Раді, взяли участь майже півсотні учасників.

Як зауважила, відкриваючи захід, представниця «Європейської молоді України» Ганна Роговченко, організація вже понад десять років «робить усе можливе для того, щоб Україна піднімалася в міжнародних рейтингах як країна можливостей для жінок і рівних можливостей для всіх — без насилля і образ».

В українському суспільстві існує певна нерівність жінок та чоловіків — і в бізнесовій, і в політичній сфері (навіть незважаючи на квоти), підкреслила в коментарі для «Голосу України» член організації «Європейська молодь України» студентка 4-го курсу Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Олена Дудко. «Форум спрямований на те, щоб дівчата змалечку, ще зі шкільного та студентського віку, навчалися того, що жінки повинні мати рівні права і знали як ці права захищати, — зауважила співрозмовниця. — Ми хочемо дати їм такий інсайт. Хочемо показати, як жінки досягають успіху, як стають успішними і потім передають знання та розповідають про роль жінок в українському суспільстві».

Організатори форуму сподіваються на те, що захід дозволить усвідомити: проблеми існують, але їх не варто боятися, а свої інтереси необхідно обстоювати. Ця тема не перестане втрачати актуальність у суспільстві, упевнені вони. Водночас, форумчани розраховують на те, що ситуацію вирівнюватимуть, у тому числі й на законодавчому рівні. «Хочемо, щоб дівчата отримали натхнення й мотивацію бути залученими до проектів і ставати частиною молодіжних організацій не для захисту прав жінок, а щоб творити свої проекти», — зазначила О. Дудко і висловила сподівання на те, що форум дасть можливість знайти нових цікавих людей, які долучаться до «Європейської молоді України».