Комітет з питань верховенства права та правосуддя не підтримує проект закону про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо соціальних виплат).

На засіданні комітету зазначалося, що законопроектом (реєстр. №3113) пропонується викласти пункт 20 частини першої статті 5 Закону «Про судовий збір» у новій редакції, згідно з якою від сплати судового збору звільняються органи виконавчої влади, структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій та виконавчі органи міських рад з питань соціального захисту населення — у справах, пов’язаних з призначенням і виплатою фізичним особам всіх видів державної соціальної допомоги, компенсацій, виплат та доплат, установлених законодавством.

Під час обговорення народні депутати висловили до проекту зауваження та звертали увагу на те, що запропоновані зміни звужують можливості реалізації органами соціального захисту функції державного захисту громадян від порушень законодавства щодо призначення та виплати соціальної допомоги з боку юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які мають її надавати. Це суперечить положенням преамбули та статей 1, 3 та 46 Конституції, відповідно до яких Україна — це соціальна правова держава, головним обов’язком якої є утвердження і забезпечення прав людини та її права на соціальний захист.

На думку парламентаріїв, про недостатню обґрунтованість законодавчих пропозицій засвідчує й те, що на практиці всі органи чи фізичні особи, які мають пільги щодо сплати судового збору при поданні позовів, звільняються від сплати судового збору і при поданні апеляційних та касаційних скарг, оскільки розмір судового збору за подання таких скарг напряму залежить від розміру судового збору за подання позову. Тобто, якщо ту чи іншу особу чи орган державної влади звільнено від сплати судового збору за подання позову, то вона звільняється від сплати судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг, як і заяв про перегляд рішення за нововиявленими обставинами.

Крім того, зазначалося на засіданні, звільнення державних органів від сплати судового збору має наслідком зменшення фінансування органів судової влади, збільшення навантаження на суди та надання органам соціального захисту населення певних процесуальних переваг перед іншими учасниками судового процесу.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради України.