В обласному центрі вшанували пам’ять видатного земляка — монаха, відновлювача інституту старецтва й духу істинної святості Паїсія (Петра) Величковського, котрого саме за його чернечий подвиг піднесли до рангу святих. Урочистості з цієї нагоди, що тривали два дні, очолив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Головні урочистості відбулися у театрі імені М. Гоголя. Своєрідною прелюдією до них стала церемонія спецпогашення конверта із зображенням відбудованого Свято-Успенського кафедрального собору та поштової марки з ликом святого. А зініціювали спецпогашення працівники Полтавської дирекції «Укрпошти», прагнучи увічнити небуденну подію.

Відразу потому почалася урочиста академія, присвячена пам’яті преподобного Паїсія Величковського. Про його життєвий і духовний подвиг на велелюдному зібранні говорили митрополит Епіфаній і архієпископ Федір. Під час заходу також було вручено грамоти та відзнаки цьогорічним лауреатам єпархіальної премії імені Паїсія Величковського. Ці нагороди, як і завжди, отримали науковці, літератори, краєзнавці, митці. Водночас уперше премією відзначили посмертно. Такої честі удостоївся державний і громадський діяч, народний депутат України попередніх скликань парламенту Тарас Кутовий, який нещодавно загинув у авіакатастрофі. За життя він був меценатом і будівничим кількох храмів на Полтавщині.

Завершальним акордом урочистої академії став концерт духовної та класичної музики й піснеспівів. Їх виконували викладачі та студенти Полтавського коледжу мистецтв імені М. Лисенка.