Для цього тут створили підпорядкований безпосередньо ректору вишу відділ забезпечення якості освіти, чиї співробітники координують перевірку текстів на унікальність. Для цього у науковій бібліотеці закладу відкрили доступ до онлайн-сервісу Unichek — віддаленої інформаційної системи, рекомендованою Міносвіти України, яка й спроможна виявляти в них ознаки плагіату. Цей сервіс в університеті обрали ще два роки тому для перевірки дисертаційних робіт та статей наукових видань ХДУ, і він виявився ефективним. А тепер використовуватимуть і для «тестування студентської чесності». До того ж не безплатно: за перевірку одного аркуша друкованого тексту на збіг з іншими працями потрібно буде викласти п’ятдесят копійок. Утім, на додаткові витрати в альма-матер піти готові, бо розуміють їх необхідність.

«На наступний рік уже замовили компанії, що обслуговує онлайн-сервіс, перевірку ста тисяч аркушів тексту. За це зі спеціального фонду — коштів, зароблених університетом, сплатили п’ятдесят тисяч гривень, отримавши «бонусом» уже безплатну перевірку ще такої само кількості сторінок. За будь-яких обставин послуга недешева, але без неї — ніяк. Це звільнення освітнього процесу від нечесності. Адже перевірка на ознаки плагіату — не модний тренд, а переконливий доказ того, що диплом чи іншу роботу не вкрали і не купили, вона є оригінальним продуктом, справді створеним молодим науковцем, — доводить ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський.

У контракти студентів, котрі платять за навчання, Херсонський державний університет збирається внести окремий пункт про відшкодування витрат на технічну антиплагіатну перевірку. Тут уже підрахували, що вона коштуватиме майбутньому магістру чи бакалавру десь п’ятдесят гривень за весь курс навчання. Сума доволі скромна, зате успішне проходження такої перевірки для майбутніх випускників ніяк не зайве. Як наочне підтвердження самостійності мислення дипломованого фахівця і відсутності в нього намагань «жити чужим розумом» вона неодмінно справить позитивне враження на будь-якого роботодавця і стане сходинкою до успішної кар’єри. А отже, додаткові витрати варті того.