Або вказує місця, де цього не можна робити. 

Такі обмеження запроваджені кілька років тому, але цього року вони стали ще суворішими. Якщо досі заборона стосувалася зон розташування церков, лікарень, сиротинців та будинків для людей похилого віку, то нині гучно святкувати з петардами, ракетами, різноманітними «бомбочками» не дозволяється також і на центральних площах багатьох населених пунктів.

Дискусії щодо заборони на феєрверки в ФРН точаться давно. Одна з причин — велика кількість нещасних випадків у передноворічні дні. Але не тільки через це: феєрверки не лише небезпечні для їхніх любителів, а й шкодять довкіллю.

За даними досліджень федерального міністерства охорони довкілля, наприкінці кожного року німці витрачають від 100 до 150 мільйонів євро на ракети, петарди та інші святкові «стрілялки». Що тягне за собою викид у повітря шкідливих часток обсягом 4500 тонн. Це становить приблизно 15,5% річного обсягу вихлопних газів, котрі «продукують» учасники дорожнього руху.

Тож території, де можна запускати петарди та феєрверки, звужуються. Приміром, у Берліні вони заборонені в районі Бранденбурзьких воріт, на Александерплац, а також на вулиці Паласштрассе, в районі Шьонеберг. Також у багатьох населених пунктах вони не дозволяються в історичних центрах, поблизу старовинних палаців, замків і соборів.

Зоною, повністю вільною від петард і феєрверків, оголошено кілька регіонів узбережжя Північного моря: новорічної ночі тут можна буде насолоджуватися лише мелодією морського прибою.

Берлін.