За останній тиждень жителі албанських міст Дуррес і Туман після сильного поштовху магнітудою 6,4 за шкалою Ріхтера відчули ще понад 1 300 слабких коливань ґрунту під ногами.

Албанські сейсмологи вважають це нормальним явищем, бо в підземній корі відбувається звільнення від енергії, що накопичилася після поштовхів, яких не спостерігалося останні 40 років. «Люди мають звикнути до цих слабких поштовхів і не панікувати. Все страшне вже позаду», — пояснив співробітник сейсмологічної служби Рапо Ормені. Заспокоювати населення йому довелося після того, як у неділю сталося п’ять поштовхів магнітудою вище п’яти, двадцять п’ять — вище чотирьох і 130 — вище трьох.

На думку  сейсмологів, нових руйнувань вони не принесли.

Тим часом фахівці з ЄС та США разом із місцевими експертами підраховують збитки від землетрусу. Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама звернувся із проханням до світової громадськості надати країні посильну матеріальну допомогу. Він поінформував, що уряд уже почав процес перегляду бюджету, щоб визначити, яку суму можна без шкоди для соціальних програм направити на будівництво нового житла, ремонт будинків, у котрих можна ще жити. Але зазначив, що це просто «неможливо зробити» в короткі терміни без підтримки міжнародних партнерів.

Як повідомив інформаційний портал Albanian Daily News, прем’єр зобов’язав будівельні фірми відновити за свій рахунок багатоповерхові будинки, які вони раніше побудували. На засіданні Національної ради з відновлення країни він пообіцяв відправити за ґрати тих, хто відмовиться це робити. На його думку, саме проектанти не подбали про сейсмостійкість будинків, або будівельники в поспіху не виконали їхніх рекомендацій. Він додав, що більшість постраждалих житлових будинків потрапляють до категорії тих, що підлягають відновленню. За попередніми даними, оголошеними на засіданні Національної ради, майже 900 будинків у Дурресі й понад 1465 у Тирані мають серйозні ушкодження. Їхніх мешканців тимчасово розміщено в уцілілих готелях, спортивних залах та інших адміністративних будівлях, придатних для житла. Міністр туризму й довкілля Бленді Клосі поінформував, що «ще 400 жителів міста Туман і навколишніх селищ розселено в готелях приморських курортів».

До речі, країна почала одержувати істотну матеріальну допомогу від багатих албанців, котрі мешкають за кордоном. Власник енергетичної компанії Kastrati пожертвував 1,5 мільйона євро для своїх земляків, а віце-прем’єр і міністр закордонних справ Косово Беджет Пацоллі — 1 мільйон євро.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що, крім уже наданої матеріальної допомоги, країна за свій рахунок побудує 500 квартир і подарує їх тим, хто залишився без житла. А таких тільки в Тирані понад 3500 осіб.

За останнім даними, кількість загиблих сягнула 51, а поранених — понад 2000 людей.  

Тим часом мер Дурреса Валбона Сако зробила недоречну заяву із приводу жертв землетрусу. На одному з телеканалів вона необачно сказала: «Я дуже щаслива, що загинуло всього 50 людей під час цього природного лиха». Її почуття не поділяють майже всі албанські ЗМІ, які вважають, що людина, котра відчуває щастя за будь-якої кількості жертв, не може обіймати таку посаду. Виправдання, що вона мала на увазі можливу велику кількість загиблих, не було прийнято. Валбоні Сако довелося подати заяву про відставку.