На сесії Млинівської районної ради Рівненщини депутати ухвалили звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів щодо проблем із фінансуванням районних рад у тих районах, де 80 і більше відсотків сільських рад увійшли до об’єднаних територіальних громад. У Млинівському районі 96,6 відсотка сільських рад уже у складі ОТГ. Тобто на 2020 рік дохідну частину районного бюджету формуватиме одна сільська рада і за рахунок відрахувань від податку на доходи фізичних осіб зможе забезпечити лише 50—60 відсотків потреб на видатки районного бюджету.

Відтак для забезпечення функціонування районних рад та здійснення райдержадміністрацією делегованих повноважень щодо виконання програм соціально-економічного і культурного розвитку таких районів депутати пропонують ініціювати внесення змін до Бюджетного кодексу України, як виняток, у тих районах, де покриття об’єднаними територіальними громадами становить 80 і більше відсотків території району (пропорційно розділивши норматив зарахування ПДФО до бюджетів ОТГ та районної казни).

Водночас депутати пропонують ще один варіант розв’язання цієї фінансової проблеми: розглянути можливість надання таким районам субвенції з Державного бюджету.