На заміну послуг притулків для дітей, інтернатів, центрів соціально-психологічної реабілітації поетапно створюватимуть сім’ї патронатних вихователів. Так, у 2015-му буде 50 таких родин, котрі тимчасово доглядатимуть та виховуватимуть 250 дітей.

Для посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми пропонують запровадити патронатне виховання. Відповідний законопроект обговорювали на засіданні Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці. Автори документа: народні депутати Микола Жук, Сергій Тігіпко, Олександр Нечаєв (фракція Партії регіонів), Павло Різаненко (фракція «УДАР»), Олександр Присяжнюк (КПУ).

Зокрема, М. Жук наголосив, що головне завдання — не дати дитині потрапити в інтернатні заклади, а навчати правил поведінки в сім’ї. Так, приміром, органи місцевого самоврядування Києва, Броварів та Білої Церкви, використовуючи кращий міжнародний досвід, відпрацювали певну модель профілактики соціального сирітства. А саме дитину, в сім’ї якої складні життєві обставини, можуть віддати на деякий час родині патронатного вихователя.

Прийняття законопроекту, зокрема, змін та доповнень до Сімейного кодексу України, потребуватиме грошей.

Треба зауважити, що Міністерство соціальної політики і праці в цілому підтримує цей законопроект, але звертає увагу на деякі статті, котрі потребують доопрацювання. Зокрема, пропонується текст статті 254 Сімейного кодексу викласти в новій редакції, а саме: оплата праці патронатного вихователя та виплата державної соціальної допомоги на отримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Крім того, за словами народного депутата Руслана Зелика, в проекті закону потрібно узгодити термінологію з Сімейним кодексом. Тож комітет прийняв рішення цей законопроект відправити на доопрацювання.

Перший заступник голови комітету Ярослав Сухий, члени комітету Олександр Стоян, Людмила Денісова (справа наліво).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.