«Ми вже занадто довго ведемо боротьбу проти нашої планети, а тепер наша планета завдає удару в відповідь. Нашу війну проти природи потрібно припинити». На цьому наголосив генсек ООН Антоніу Гутерріш (на знімку) під час відкриття двотижневої Кліматичної конференції ООН (COP25), яка розпочалася у понеділок у Мадриді, інформує DW. За словами Гутерріша, наслідки підвищення температури на планеті, зокрема частіші випадки екстремальних погодних умов, стають дедалі відчутнішими. Вони матимуть жахливі наслідки для людства та інших видів на планеті, застеріг генсек. У питанні захисту довкілля, за його словами, людство має обрати між шляхом «надії» та шляхом «капітуляції».

Єдиний правильний вибір, відзначив А. Гутерріш, — це втримати підвищення глобальної температури в межах 1,5° С і до середини століття звести викиди парникових газів до нуля. Інакше, як застерігають вчені, нас чекає катастрофа. Щоб її уникнути, стверджує глава ООН, «викопне паливо має назавжди залишитися там, де йому і належить бути — під землею». І стати на цей шлях потрібно вже зараз — цього вимагає і молоде покоління, якому доведеться жити з наслідками зміни клімату. Генсек також нагадав, що останні п’ять років були найтеплішими за історію спостережень, а 2019-й, ймовірно, буде другим найтеплішим роком за всю історію.

У Кліматичній конференції беруть участь представники з майже 200 країн. Очікується, що делегації доопрацюють правила імплементації Паризького кліматичного пакту 2015 року, серед яких — зобов’язання країн скоротити викиди парникових газів. Найбільші в світі емітенти вуглецю — США, Китай та Індія — направили на зустріч міністрів або посадових осіб нижчого рівня. У делегації від американського Конгресу в саміті, зокрема, бере участь спікер Палати представників Ненсі Пелосі. Напередодні

Пелосі заявила, що світ все ще може розраховувати на Вашингтон у боротьбі з глобальним потеплінням, незважаючи на рішення американського президента Дональда Трампа вийти з Паризької угоди, передає «Радіо Свобода».

Фото зі сторінки у Твіттері Антоніу Гутерріша.