Ще раз про землю. У вітчизняному інформаційному просторі небагато тем, які викликають таку кількість дискусій, як питання земельної реформи. Багато спірних тез щодо відкриття ринку землі ґрунтуються на міфах, маніпуляціях та відвертій брехні.

Земельна реформа, ініційована політичною партією «Слуга народу», потребує доопрацювання законотворцями та доповнення певними пунктами відповідно до експертних оцінок. Власне для того й існує так зване друге читання законопроекту, коли парламентарії вносять поправки до проєкту, який в цілому ухвалили раніше. Приміром, мають бути чітко прописані права земельного сервітуту, які діятимуть після переходу сільськогосподарських земель у приватну власність. Також Президент

Володимир Зеленський анонсував всеукраїнський референдум з питання надання іноземцям права купувати сільськогосподарські землі в Україні. В цьому контексті не менш важливо визначити те, якими будуть права закордонних українців та представників українських діаспор, які є громадянами Канади, США, країн ЄС. На сьогодні мною та депутатом Мар’яном Заблоцьким подано поправку до законопроекту щодо можливості купувати землю представникам української діаспори.

Окрім того, фундаментальною складовою земельної реформи є роз’яснення суті реформи, можливостей та перспектив, що відкриваються завдяки появі ринку землі, для народу України. Міфи про негативні наслідки земельної реформи живуть у головах людей та підігріваються маніпулятивними твердженнями з боку медіа та публічних осіб. Очевидно, що вони відображають інтереси тих сил, які проти появи в Україні прозорих та відкритих ринкових відносин в сфері обігу земель сільськогосподарського призначення.

Носіями міфів про те, що земля нібито буде «забрана в українського народу», «скуплена олігархами/китайцями/американцями», «засіяна ріпаком, який зруйнує та виснажить українські чорноземи» тощо в більшості випадків є міські жителі, далекі від землі, сфери агробізнесу та тваринництва. Саме тому люди, які почасти мають опосередкований стосунок до сільського господарства, думають, що становище українських селян із відкриттям земельного ринку стрімко погіршиться. Із 1 жовтня 2020 року планується скасування заборони на продаж земель сільгосп-призначення, й до цього часу урядом, народними депутатами, медіа, представниками громадянського суспільства має бути проведена величезна робота зі спростування цих міфів та формування в українців більш реалістичної, зрілої, ґрунтовної та відповідальної позиції щодо того, як має функціонувати ринок у сучасній європейській державі, що ставить за мету високі показники економічного розвитку та добробуту населення.

Громадяни України мають розуміти ті переваги, які їм принесе поява цивілізованого ринку землі з чіткою структурою власності та можливістю власників розпоряджатися землею.

Реформа ринку земель сільськогосподарського призначення, яка відкладалася всі 28 років незалежності та була «вічним підвішеним питанням» української політики, нарешті вирішиться за президентства Володимира Зеленського. Попри всі міфи та маніпуляції, український народ готовий до ринку землі й розуміє важливість та цінність приватної власності.

Народний депутат України Святослав ЮРАШ.
Фото UAportal.