Його організаторами стали працівники департаменту культури та туризму ОДА і ПрАТ «Миргородкурорт».

Як відомо, іноземним словом «воркшоп» називають робочу майстерню, інтенсивне групове навчання з елементами практичного відпрацювання. Тож програма заходу була досить насиченою. Почався він у просторій читальній залі Палацу культури відомого курорту. Представники органів влади та місцевого самоврядування, фахівці галузей культури, туризму, медицини, науковці, менеджери з реклами та промоції зібралися, щоб презентувати здобутки й окреслити проблеми та перспективи. Зокрема, в тій сфері, яка потребує постійної взаємодії та співпраці між ними.

Адже, як повідомила присутнім директор департаменту культури та туризму ОДА Валентина Вождаєнко, на Полтавщині діють 12 санаторіїв державної та приватної форми власності. Туди на лікування й оздоровлення звідусіль щороку приїздять десятки тисяч співвітчизників й іноземних гостей. Тож є нагода й можливість показати їм, як то кажуть, у всій красі історико-культурне багатство Полтавського краю, тієї «найукраїнішої України», про яку писала геніальна Леся Українка. На жаль, цей потенціал для розвитку, активізації внутрішнього та в’їзного туризму використовується ще далеко не повністю.

До того ж не лише тому, що в нас не вистачає якісних доріг для подорожей по визначних місцях чи, даруйте, цивілізованих вбиралень і санітарно-гігієнічних кімнат у «точках» перепочинку. Нерідко справу гальмує звичайна інерція мислення, небажання вчитися, переймати кращий досвід. Чимало посадовців, чиновників, спеціалістів туристичної галузі й досі вважають: якщо в їхньому місті, селищі, селі немає, умовно кажучи, Ніагарського водоспаду, то й показувати там нічого...

Саме для таких скептиків науковець із Полтави Ірина Черниш навела приклади більш ніж успішного розвитку туристичного бізнесу за кордоном, де, як то кажуть, на рівному місці, без будь-яких відомих принад, створювали справжні Мекки для паломництва мандрівників з усього світу. При цьому туристам там зазвичай продають звичайнісінькі... емоції, за які вони готові платити чималі гроші. Схожі приклади є і в нашій країні, зокрема на Полтавщині. Та їх ще замало.

Хоча помітні кроки в цьому напрямку зроблені саме в курортному Миргороді. Про них розповіли міський голова Сергій Соломаха та заступник генерального директора з медичної частини ПрАТ «Миргородкурорт» Наталія Бутенко. Учасники воркшопу ознайомилися з сучасною лікувально-діагностичною базою миргородського курорту, який щороку приймає 30 тисяч відпочивальників із 32 країн, оглянули експозиції двох міських музеїв — краєзнавчого та літературно-меморіального, що носить ім’я видатного грузинського поета Давида Гурамішвілі.

Потенціал своїх оздоровчих закладів під час заходу презентували також працівники медичного центру «Нові Санжари» Національної гвардії України та санаторію «Псел». Меморандум про співпрацю між департаментом культури та туризму ОДА й ПрАТ «Миргородкурорт» підписали Валентина Вождаєнко і Наталія Бутенко.

Фото автора.