Участь у відкритті взяли Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, консул Генерального консульства Чеської республіки у Львові Владімір Кадлец, консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Тереза Хрущ, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, перший заступник міського голови Григорій Недопад, заступник міського голови Ірина Чебелюк, директор департаменту культури Тетяна Гнатів, депутати міської ради, краєзнавці, представники товариства чехів «Матіце Волинська».

-- Сьогодні ми відкриваємо для себе культуру сучасної, успішної країни, представники якої живуть поруч з нами. Чехія у своєму розвитку пішла далеко вперед, а її народ гармонійно влився у євроспільноту і зараз успішно долає ті виклики, які ставить сучасність. Чеська культура неймовірно багата. А ми маємо можливість краще її пізнати. Чим більше ми будемо знайомитися із чеським кінематографом, музикою, мистецтвом, промисловими брендами, тим успішнішими будемо завтра. Дякуємо за те, що ділитеся з нами своїми здобутками. В свою чергу, ми готові до співпраці й з радістю поділитися з  вами всіма нашими надбаннями. Нехай місто Луцьк стане для вас приємними відкриттям, а ми протягом тижня будемо знайомити лучан із культурою Чехії», --  зазначив у вітальному слові  Григорій Пустовіт.

Виступаючи із словом-відповіддю, генконсул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек зауважив, що Дні чеської культури допоможуть українцям та чехам краще пізнати один одного крізь призму культури. Павел Пешек подякував усім, хто долучився до організації Днів чеської культури, зокрема, департаменту культури міської ради, товариству чехів «Матіце Волинська» та Східноєвропейському національному університету імені Лесі Українки.

-- У Чехії є безліч місць, які варто відвідати кожному. І це не лише Прага. Як ви бачите, на цій фотовиставці зображені різні цікаві місця Чеської Республіки, які включені до списку ЮНЕСКО. Навіть якщо ми не маємо спільного кордону -- ми близькі історично. Тож сподіваюся, що проведення подібних заходів поглибить наші давні зв’язки», -- зауважив Павел Пешек.

До  присутніх звернулася  також голова обласного товариства чехів «Матіце Волинська» Євгенія Васильєва. 

Під час Днів чеської культури в Луцьку, які триватимуть до 7 грудня, відбудуться літературні презентації про життя та діяльність чехів на Волині, перегляди чеських кінофільмів, тематичні майстер-класи. Завершаться Дні чеської культури святковим концертом творчих колективів Волинського обласного товариства чехів «Матіце Волинська».

Волинська область.

На знімку: члени товариства чехів «Матіце Волинська» біля свого стенда під час святкування Дня Луцька 7 вересня 2019 року.
Фото  автора.