На знімку: В. Зеленський та С. Левен.

Прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен напередодні саміту в «нормандському форматі» позитивно оцінив кроки України для розв’язання конфлікту на Донбасі та заявив, що далі — черга Росії взяти на себе відповідальність. Про це він сказав учора на спільній прес-конференції з українським Президентом Володимиром Зеленським у Києві в рамках робочого візиту до нашої країни. «Цінуємо зусилля, які докладає Україна для розв’язання конфлікту на сході України. Україна продемонструвала готовність до компромісу, і тепер черга Росії взяти відповідальність», — зауважив С. Левен.

Стефан Левен під час прес-конференції у Києві відзначив, що Швеція вважає «нормандський» формат «найкращим шляхом, щоб представити очікувані результати». Він також наголосив, що причини, через які Євросоюз запровадив антиросійські санкції, залишаються, тому обмеження мають зберігатися. «Позиція Швеції незмінна. Санкції було введено з певних причини — конфлікт на сході України та анексія Криму. І допоки причини санкцій існують, їх буде продовжено. Є тільки один шлях, коли санкції можна скасувати. Це дуже просто. І для нас це дуже важливо», — додав він.

Нагадаємо, 12-13 грудня лідери ЄС зберуться на саміті в Брюсселі, на якому вони повинні ухвалити політичне рішення щодо продовження економічних санкцій проти РФ ще на півроку.

У свою чергу В. Зеленський під час спілкування із журналістами зауважив, що на зустрічі в Парижі 9 грудня планує порушити питання щодо великого обміну утримуваними особами, аби всі українці могли зустрічати Новий рік удома, а також безпекової ситуації, місцевих виборів і формату й термінів передачі під контроль України українсько-російського кордону. «Якщо всі сторони захочуть припинення війни, як цього хочемо саме ми, то ми можемо добитися серйозних результатів з приводу повністю виведення всіх військ, незаконних озброєнь», — заявив Президент.

Що стосується двосторонніх відносин України та Швеції, то сторони сконцентрували увагу на підтримці реформ, збільшенні товарообігу та інвестиціях. Також В. Зеленський звернувся до швецького прем’єра з проханням про подальшу підтримку у відновленні інфраструктури Донбасу.

У свою чергу С. Левен зазначив, що Швеція підтримує суверенітет та територіальну цілісність України і засуджує агресію Росії та окупацію нею Криму. За його словами, Стокгольм і надалі підтримуватиме нас в економічному розвитку, зміцненні демократії та захисті навколишнього середовища.

Фото прес-служби Президента України.