Така ініціатива прозвучала днями під час комітетських слухань на тему «Готовність до впровадження інституту кримінальних проступків у практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року». Як зазначив голова парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, сьогодні вже зареєстровано народними депутатами законопроект, який відтерміновує набуття чинності законопроектом про кримінальні проступки на один рік.

«Сьогодні вирішальна зустріч і члени комітету хочуть почути від представників правоохоронних органів, від експертів-науковців про те, чи готові правоохоронні органи до запуску інституту кримінальних проступків з 1 січня 2020 року. Якщо ні, то чому, з яких причин, що потрібно для того, щоб бути готовими і скільки це потребує часу? Якщо так, то повідомте, які внесено зміни. Нас цікавлять посади дізнавачів, створення відповідних підрозділів. Ми маємо розуміти, що йдеться про десятки тисяч проваджень з 1.01.2020 р.», — сказав він.

За його словами, мова йде насамперед про готовність ГПУ, відповідальної за запровадження Реєстру досудових розслідувань, та Національної поліції.

У Міністерстві внутрішніх справ України виступають за повернення норми за водіння автотранспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння з Кримінального кодексу до Адміністративного. Про це повідомив на слуханнях заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Ми вноситимемо пропозицію повернути відповідальність за водіння автотранспортного засобу в алкогольному сп’янінні та запропонуємо доповнити штраф адміністративним покаранням — адмінарештом. У разі якщо вперше — 5 днів (арешту. — Авт.), повторно — 10 днів, якщо ще раз повторно — до 15 днів. Але наразі ми бачимо, що це не поліпшить попередження проблем, а зробить навпаки: ми створимо ситуацію, коли роботу патрульної поліції може бути заблоковано, — розповів  А. Геращенко.

Учасники заслухали також інформації заступника Генерального прокурора Віктора Трепака, заступника міністра юстиції Олександра Банчука, голови Національної поліції Ігоря Клименка, представника Державного бюро розслідувань Віктора Маякова, старшого радника з питань правової реформи Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні Вероніки Крісткової, голови робочої групи з розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України, директора з наукового розвитку громадської організації «Центр політико-правових реформ», проректора Національної академії внутрішніх справ, представників громадського сектору та експертного середовища щодо готовності впровадження інституту кримінальних проступків у практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року.

За результатами заслуховування комітет ухвалить відповідні рекомендації щодо обговореного питання.

Вл. інф.