Про це повідомляє газета Bild із посиланням на джерела в Сенаті США. За даними співрозмовників видання, санкції проти партнерів проекту в Євросоюзі увійдуть до закону про військовий бюджет США на наступний рік.

Якщо американські санкції запровадять до кінця грудня, то вони ще зможуть зупинити будівництво скандального газопроводу «Північний потік-2». Але водночас загрози від нього залишаються. Інформацію про ймовірність обмежень найближчим часом підтвердив голова Комітету Сенату із закордонних справ Джим Ріш. За його словами, якщо вони будуть схвалені, то будівельні компанії припинять роботу. «Я вважаю, що росіянам доведеться шукати інший спосіб зробити це, якщо вони взагалі зможуть, — наголосив Ріш. — Адже санкції дорого обійдуться і компаніям, і Кремлю». Зрештою, пише Bild, США могли б зупинити путінську трубу.

«Кого передусім зачеплять санкції?» — запитує видання. Оскільки Росія сама не спроможна будувати такі трубопроводи, то обмеження стосуватимуться здебільшого міжнародних компаній, котрі потім будуть виключені з будь-якого бізнесу із США. Передусім це швейцарська компанія Allseas, котра прокладає підводні труби і глибоководні кабелі по всьому світу. Під удар потраплять і німецькі компанії, що співпрацюють з «Газпромом». Також фірма Uniper присутня у проекті з фінансами.

Bild зазначає, що й шлях до таких санкцій через закон про військовий бюджет — незвичайний. Бо якщо ніхто не будуватиме, то ніхто не зможе бути покараний, вважає видання. А санкції мають дати ЄС три роки для створення власного механізму захисту від залежності — від «Газпрому» і Росії — та не допустити, щоб Москва шантажувала Європу енергетичними інструментами. Євросоюз здебільшого не підтримує ідею трубопроводу: Європарламент голосував проти нього, а Єврокомісія відверто попереджає про наслідки, зазначає видання.

Берлін.