Третя сесія Верховної Ради сьомого скликання завершила свою роботу

Ранкове засідання 16 січня

Зранку опозиція, окрім парламентської трибуни, також заблокувала кабінет Голови Верховної Ради Володимира Рибака. Тож після того, як у сесійній залі зареєструвалися 261 народний депутат, ранкове засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік. Він зазначив, що, оскільки опозиція блокує нормальну роботу парламенту, проект держбюджету на 2014 рік пропонується розглянути та ухвалити без обговорення.

 

Далі головуючий надав слово голові Комітету Верховної Ради з питань бюджету Євгенію Гєллєру, котрий у загальному шумі та під волання сирени коротко представив позицію комітету. Після цього 249 народних депутатів проголосували за ухвалення проекту закону про держбюджет на 2014 рік у цілому.

У рішенні комітету, зокрема, зазначається, що доходи держбюджету пропонується затвердити в сумі 392,4 млрд. грн., видатки та кредитування держбюджету — 451,9 млрд. грн., дефіцит — 59,5 млрд. грн., граничні обсяги державного боргу в сумі 580,1 млрд. грн. та державних гарантій у сумі 50 млрд. грн.

Загалом до Бюджетного комітету надійшло понад три тисячі пропозицій від народних депутатів та комітетів Верховної Ради. За попередньою оцінкою, для врахування таких пропозицій необхідно додатково близько 750 млрд. грн. За даними Міністерства фінансів, для врахування пропозицій, які стосувалися підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, забезпечення повної ліквідації розриву між розмірами мінімальної заробітної плати та тарифної ставки (посадового окладу) працівника першого тарифного розряду ЄТС, потрібно додатково знайти близько 500 млрд. грн.

Ухвалення бюджету призвело до чергового збурення в сесійній залі, тож Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік запропонував перейти до ухвалення законопроектів у «ручному режимі». «Оскільки відбувається втручається в систему голосування «Рада», пропоную перейти до ухвалення рішень шляхом підняття рук», — сказав він. Після того, як цю пропозицію підтримали більшість народних депутатів, в «ручному режимі» було ухвалено низку законопроектів. Голова лічильної комісії Володимир Олійник кожен раз повідомляв, що «за» проголосували 235 народних депутатів.

Зокрема, парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (реєстр. №3883), за яким скорочуються терміни та спрощується процедура позбавлення народного депутата недоторканності та притягнення його до кримінальної відповідальності. Також народні депутати внесли зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження (реєстр. №3587). Відповідно до цього законопроекту, заочне кримінальне провадження здійснюватиметься в разі, якщо підозрюваний чи обвинувачуваний у вчиненні кримінального правопорушення ухиляється від прибуття на виклик до органу досудового розслідування або суду і при цьому здійснення кримінального провадження визнано можливим за його відсутності. До того ж передбачено, що особа, стосовно якої здійснюється заочне кримінальне провадження, має право в будь-який момент прибути для безпосередньої участі в ньому. Також передбачено, що участь захисника такої особи є обов’язковою.

Ще один ухвалений законопроект — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі» (реєстр. №3855), передбачає запровадження автоматичної фото- та відеофіксації таких порушень, як перевищення обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху тощо. За цими змінами особа, за якою зареєстровано транспортний засіб, упродовж десяти днів із дня отримання постанови має сплатити штраф або оскаржити постанову в суді. Якщо ж транспортний засіб зареєстровано за підприємством, його керівнику надсилається запит про надання інформації стосовно особи, яка була за кермом. За ненадання такої інформації чи надання неправдивої інформації передбачена адміністративна відповідальність.

Крім того, в цілому ухвалено такі законопроекти: про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян (реєстр. №3879); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів (реєстр. №3837); про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України природного газу (реєстр. №3853-1).

Після цього в парламенті було оголошено півгодинну перерву, а після її завершення засідання продовжив Голова Верховної Ради Володимир Рибак. На його пропозицію було проголосовано за утворення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування дій правоохоронних органів під час масових акцій протесту.

Однак опозиція знову заблокувала трибуну та президію, тож головуючий оголосив чергову перерву. Повернувшись до сесійної зали, В. Рибак запропонував ухвалити законопроект про внесення змін до Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». «За» проголосували 236 народних депутатів.

Одразу після цього Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про закриття третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання. У залі залунав Державний гімн України.

Четверта сесія розпочне свою роботу 4 лютого 2014 року о 10-й годині.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.