Ті, хто перетинає кордон України, відзначають, що останнім часом митники ретельніше перевіряють автівки, що виїжджають чи в’їжджають на територію держави. Про це інформують і далекобійники та представники бізнесу. 
Митниця реорганізується, і нічого дивного в посиленні її роботи немає. Адже під час реорганізації відбувається і ротація особового складу. Люди прагнуть залишитися на роботі.

Про посилення контролю свідчать і повідомлення з митниць про затримання контрабандних партій товару, контрафактних цигарок, вилучення автомобілів як засобів протиправних дій, які почастішали.

Днями на одній із західних митниць вилучили навіть партію героїну завважки 375 кг. Такий улов на наших кордонах — рідкість, і він свідчить про існування наркотрафіку афганського зілля через Україну. Раніше такі партії зупиняли здебільшого митники ЄС, і вже після того, як через наш кордон вони були перевезені.

Затримання нашими — хороший сигнал, тим паче, що наркотики були майстерно запаковані тонкими пластинами в слоєну фанеру. Але в митників викликала підозру поведінка водія, тож вони розпочали ретельний огляд автомобіля. Підтвердив їхні сумніви й службовий пес, дресирований на наркотики. Тож боротьбу і з цим видом контрабанди у ЄС потрібно серйозно посилювати. Причому, як на західних, так і на східних митницях України.

Це є одним із завдань нової митниці, яка нині проходить становлення. Реорганізація Чернівецької митниці ДФС шляхом приєднання до Буковинської митниці Державної митної служби розпочалася ще 27 листопада. Нині стара митниця ще продовжує свою роботу, але формування нової структури вже добігає кінця.

За словами Ігоря Добровольського (на знімку), голови комісії з реорганізації Чернівецької митниці ДФС, головним є не тільки наведення ладу на митних переходах, реформування процедур, усунення корупційних ризиків, посилення відеоспостереження за діями митників, а й репутаційний чинник. Потрібно повертати довіру суспільства до митниці, працювати над зростанням надходжень до бюджету, наближати роботу українських митників до європейських стандартів. І водночас максимально прискорювати проходження митних процедур для вітчизняного та закордонного бізнесу.

Громадськість Буковини, бізнес, задіяний у «білому» транс-кордонному співробітництві, нова обласна влада підтримують зміни, які впроваджує Ігор Добровольський. Але це викликає невдоволення в тих, хто звик наживатися на контрабандних схемах, розуміючи, що за таких, як Добровольський, «лавочка» зачиниться. Тому і є проплачені спроби дискредитації переформатування митниці й людей, які цим займаються, з підключенням реєстрових активістів. 

Ласий шматок вислизає з рук у тих, хто вважає митницю своєю вотчиною. І найбільше вони незадоволені принциповістю та непоступливістю реформаторів. Але люди вже вміють добре відділяти зерно від полови, і чудово розуміють роль митниці у наповненні бюджету держави, у збільшенні їхніх пенсій та зарплат, тому однозначно підтримують її реформування.

Фото автора.