На знімку: учасники конкурсу продемонстрували, що з металом вони, як то кажуть, на ти.

Його учасниками стали представники п’ятнадцяти закладів професійної (професійно-технічної) освіти регіону та одного коледжу.

Згадане змагання серед тих, хто опановує найнеобхідніші робітничі професії, започаткували 2016 року. Відтоді воно набуло неабиякої популярності. Бо допомагає виявити кращих майбутніх підкорювачів металу та інших підручних матеріалів і водночас сприяє впровадженню у навчальний процес кращих європейських, світових практик та новітніх технологій. Не менш важливою складовою таких заходів залишається налагодження й удосконалення державно-приватного партнерства між навчальними закладами та реальними і потенційними замовниками кадрів для своїх виробництв.

Повпреди провідних підприємств регіону входили до складу авторитетного журі. Саме йому належало визначити кращих молодих зварювальників, токарів, слюсарів, електриків, кулінарів, кондитерів і перукарів. Досвідчені фахівці залишилися задоволені побаченим. Бо конкурс знову засвідчив: більшість нинішніх «петеушників» усвідомлюють потрібність і значущість своїх професій. Як і те, що вдвічі-втричі вищу за середню по країні зарплату, скажімо, кваліфікованим робітникам із обробки металу сьогодні платять на деяких машинобудівних заводах того ж Кременчука, як то кажуть, не за красиві очі. Для цього треба чимало знати та вміти й багато працювати...

Найбільший «урожай» конкурсних нагород зібрали представники Кременчуцького вищого професійного училища №7. Вони вибороли перемогу відразу в трьох номінаціях — серед зварювальників, токарів та електриків. Такий результат був цілком закономірним і прогнозованим. Надто з огляду на те, що саме цей заклад може похвалитися не лише висококваліфікованими кадрами викладачів і майстрів, які готують робітничу зміну, а й однією з кращих в Україні матеріально-технічною базою для навчання та освоєння практичних навичок. Тож випускники ВПУ №7 регулярно потрапляють до когорти кращих на обласних, усеукраїнських і навіть міжнародних конкурсах професійної майстерності.

Кременчук.

Фото з сайту департаменту освіти і науки Полтавської ОДА.