У середу Президент України провів нараду з представниками силових відомств, за результатами якої ухвалено рішення провести в суботу, 7 грудня, закрите засідання Ради національної безпеки і оборони України, повідомляє прес-служба РНБО. Воно відбудеться напередодні зустрічі «нормандської четвірки» у Парижі.

Раніше під час координаційної наради в Офісі Президента України було затверджено п’ять сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу. Подробиці не розголошуються. Однак РНБО озвучено пріоритети, які обстоюватиме Україна під час перемовин з лідерами «нормандської четвірки»: звільнення полонених у форматі всіх на всіх, виведення незаконних збройних формувань з окупованих територій, можливість проведення місцевих виборів на Донбасі згідно з українським законодавством і передача україно-російського кордону під контроль України.

«Сценарію капітуляції, про який заявляють деякі політичні лідери, не існує. Про це взагалі не може бути мови, — зазначив секретар РНБО України. — Президент України перед нами поставив завдання щодо чіткого розуміння того, як ми можемо закінчити цю війну», — прокоментував ситуацію секретар РНБО України Олексій Данілов в інтерв’ю одному з українських телеканалів. При цьому він сказав, що «вибори можуть відбуватися тільки за українським законодавством, і після того, як Україна відновить свій контроль над кордоном з Росією».

У СБУ 4 грудня також провели нараду силовиків, присвячену питанням реінтеграції тимчасово окупованих територій. За інформацією прес-служби РНБО, на ній обговорювалися питання подальшого підвищення рівня міжвідомчої координації та взаємодії всіх складових сектору безпеки і оборони щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій. «Серед іншого, йшлося про важливість удосконалювання механізму взаємодії сил безпеки і оборони в усьому спектрі реагування на зовнішні загрози», — йдеться в повідомленні.