Про це йдеться в заяві НАТО, ухваленій за підсумками саміту, що відбувся у Лондоні 3-4 грудня.

«Ми стикаємося з виразними загрозами та викликами, що виходять з усіх стратегічних напрямів. Агресивні дії Росії загрожують євроатлантичній безпеці», — йдеться в документі. Серед загроз також названо тероризм та кібератаки. 

Окремо згадується зростаючий вплив Китаю. «Ми визнаємо, що зростання впливу та міжнародна політика Китаю є як можливостями, так і викликами, які нам потрібно вирішити разом, як Альянсу», — сказано в заяві. За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, союзники по НАТО погодилися з необхідністю включити Китай в нову майбутню угоду про контроль над озброєннями. «Зараз ми почали обговорювати, яким чином ми можемо підключити Китай до домовленостей з контролю над озброєннями в майбутньому», — наголосив Столтенберг, повідомляє DW.

Окрім того, лідери країн НАТО домовилися щодо оновленого плану з посилення східного флангу для захисту Польщі та країн Балтії. Також у документі йдеться, що НАТО залишається прихильним до політики «відкритих дверей», яка зміцнює Альянс і приносить безпеку мільйонам європейців. «Північна Македонія сьогодні тут з нами і незабаром стане нашим новим союзником», — зазначено в заяві.

Наступний саміт НАТО відбудеться 2021 року. Лідери країн — членів НАТО вирішили 2020-го саміт не проводити.