Жертва — колишній чеченський польовий командир Зелімхан Хангошвілі. 

Причина такого рішення, повідомили у німецькому МЗС, — недостатньо активна співпраця російської сторони в розслідуванні злочину, повідомляє ВВС-Україна.

Канцлер ФРН Ангела Меркель у середу заявила, що порушить це питання з президентом РФ Володимиром Путіним на переговорах у «нормандському» форматі в Парижі 9 грудня.

Раніше в Генпрокуратурі ФРН повідомляли: є численні фактичні докази, що вбивство було скоєно або за замовленням державних органів РФ, або органів автономної Чеченської республіки. У Москві кажуть, що не розуміють, про що йдеться. Вислання дипломатів вважають кроком недружнім та обіцяють, що реакція буде відповідною.

Убивство Зелімхана Хангошвілі сталося посеред дня майже в центрі Берліна, коли колишній польовий командир Чечні йшов парком убік мечеті. До нього наблизився велосипедист і вистрілив у спину та зробив контрольний вистріл в голову. Затримати убивцю поліції допомогли свідки. Наразі той перебуває в берлінській в’язниці Моабіт. Він не співпрацює зі слідством і не дає свідчень.

З. Хангошвілі під час другої чеченської війни командував одним із підрозділів, які боролися проти російської армії. Він вижив після чотирьох нападів, втік з родиною до України, а потім перебрався до Німеччини.