Міська рада — один із організаторів уже шостого за рахунком мистецького заходу.

«Веселка для мами» — так назвала свій проект молода художниця зі Львова Вероніка Чередниченко (на знімку — ліворуч). Її картини — круглі за формою, різні за розмірами, але з майже однаковим малюнком: на зеленому тлі — ембріон дитини у процесі свого розвитку. Художниця не пояснювала задум. Лиш коротко мовила: «Обрана тема дуже особиста».

Її роботи одразу впадали в око, привертали увагу навіть тих, хто не дуже озуміється на сучасному мистецтві. Львів’янка перемогла прогнозовано. Крім диплома, Чередниченко отримала право представити свою виставку у столиці в одній із мистецьких галерей.

— Навіщо споруджувати хмарочоси на береговій лінії, у зоні майбутнього потопу? — так просто і зрозуміло пояснив роботи свого проекту «Морська хвиля» Максим Фіногеєв з Одеси. Митець висловлює протест проти забудови берегової лінії у його рідному місті. На його думку, з часом частина берегової лінії може опинитися під водою.

Роботи одесита незвичні не лише зображенням: морські хвилі бачимо у різних формах, чи то зібганої газети, чи то акуратно складеного одягу.

Щоправда, всі ці речі справжнього морського кольору. Крім того, їх можна розглядати через... камеру мобільного телефону. Встановлюєте програму, код якої є в кутку картини, — й зображення оживає. На тлі морських хвиль бачиш реальних людей, які захищають морське узбережжя від сучасних варварів.

Одесит Фіногеєв посів друге місце.

Автори проекту «Сприйняття» — харків’янки Катерина Калініченко й Емілія Мамедова — на третьому місці.

— Робота харків’ян — синтез відео-арту та інсталяції, — каже куратор виставки вінницький художник Олександр Никитюк. — Роботи такого стилю вперше здобувають перемогу на нашому конкурсі.

На виставці показали роботи 15 учасників із поданих на конкурс 65.

Шість років тому мистецька організація «Лабораторія актуальної творчості», очолювана Олександром Никитюком, виграла грант міськради, і за ті кошти започаткувала Всеукраїнський конкурс сучасного візуального мистецтва імені талановитого земляка Натана Альтмана. Конкурс — одна з мистецьких цікавинок культурного життя Вінниці. Міськрада долучається до його проведення, підтримує фінансово учасників і переможців.

Вінниця.

Фото з сайту VежА.