За кілька днів до проведення саміту в «нормандському форматі», який має відбутися у Парижі в понеділок, 9 грудня, Східний комітет німецької економіки (OAOEV) запропонував створити Пакт зростання і стабільності для Східної України. В його заяві, розміщеній на сайті організації, ідеться, що план покликаний допомогти відновленню регіону. Він складатиметься із восьми ініціатив. Серед них — збір коштів для Донбасу і створення тут спеціальної економічної зони.

У зв’язку з цим OAOEV пропонує провести міжнародну конференцію, у якій мають узяти участь представники міждержавної Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), до складу якої входять розвинуті суспільства, а також європейські держави, зокрема ФРН і Франція. Вони обговорять, у тому числі, питання фінансування заходів, спрямованих на відновлення Східної України.

Конференція може відбутися уже наступного року і зібрати щонайменше 3 млрд євро. «Ці гроші будуть використані винятково для допомоги тим, хто постраждав під час воєнного конфлікту», — йдеться у документі. Глава прес-служби Східного комітету німецької економіки Андреас Метц повідомив, що кошти надходитимуть із державних джерел або від крупних приватних спонсорів.

Ще одна пропозиція комітету — створення Фонду підтримки Східної України. За заявою OAOEV, його можуть узяти під своє крило Європейський фонд реконструкції і розвитку або інший міжнародний інститут, які управлятимуть коштами, що надходитимуть для допомоги Донбасу. Значну частку їх буде використано для фінансування нових інфраструктурних об’єктів та відновлення існуючих, щоб створити умови для приходу в регіон приватних інвесторів. А також надаватимуться приватним інвесторам на пільгових умовах у вигляді кредитів. Адже приватні підприємці, за словами Андреаса Метца, прийдуть у регіон лише в разі, якщо вони переконаються у безпеці ситуації і можливості заробити.

— У постраждалих від війни регіонах має бути створений спеціальний нормативний режим — з тим, щоб залучити інвесторів, — рекомендують фахівці комітету. — Йдеться про пільгові умови кредитування, знижені податки і ставки роялті. Забезпечити ці особливі умови можливо, створивши на сході, як і на територіях, підконтрольних, так і поки що не підконтрольних центральній владі, єдину спеціальну економічну зону.

Ще одна пропозиція — відновити зв’язок зараз не підконтрольних Києву районів Донбасу у торгових ланцюжках як на рівні країни, так і в міжнародних системах.

Голова Східного комітету німецької економіки Олівер Хермес вважає, що запропоновані ініціативи зможуть утілюватися у життя, якщо саміт у «нормандському форматі» в Парижі буде успішним. Він переконаний, що відновлення сходу України — завдання міжнародне. Фонд має бути використаний передусім для відновлення зруйнованої інфраструктури та гарантії торгових і кредитних операцій. А також для того, щоб продемонструвати мешканцям регіону можливість мирного майбутнього.

Берлін.

Довідка

Східний комітет німецької економіки — лобістська організація. Вона представляє інтереси 350 німецьких компаній та асоціацій на ринках РФ, Білорусі, України, Середньої Азії, Кавказу та Південно-Східної Європи. Створений 1952 року, Східний комітет за один із пріоритетів діяльності має підтримку середнього бізнесу. Організація з’єднує підприємства та державні структури ФРН і 21 країну-партнера через широку мережу контактів з ключовими гравцями економіки на місцях.