Однією з головних тем обговорення було українське питання. Очільник нашої делегації міністр закордонних справ Вадим Пристайко у виступі наголосив на високій ціні, яку платить Україна «через відверте нехтування» Росією норм міжнародного права, Статуту ООН, базових принципів ОБСЄ.

«Це і окупація територій України, триваюче насильство на лінії розмежування на Донбасі, 14 000 вбитих та

30 000 поранених, сотні тисяч людей, які змушені залишити домівки через бойові дії та окупацію», — цитує міністра прес-служба МЗС. Він також акцентував увагу на ситуації в тимчасово окупованому Росією Криму та місті Севастополі, де окупаційна влада продовжує проводити політику залякування, застосування дискримінаційних практик та порушень прав людини.

Про події в Україні згадав також, зокрема, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі. На його думку, цей «найбільш серйозний конфлікт з часів «холодної війни» поставив під загрозу європейську безпеку і спричинив смерті, руйнування та постійні труднощі для населення», інформує «Радіо Свобода». Г. Церетелі все ж сподівається, що «ми зможемо досягти прогресу за допомогою ОБСЄ».

Тим часом глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Фейсбуці повідомив, що делегація РФ у Братиславі наполягала на виключенні з підготовленого проекту декларації

ОБСЄ будь-яких згадок про Крим. За його словами, в документі хотіли відзначити, що ОБСЄ і надалі слід приділяти увагу тимчасово окупованому півострову, використовуючи всі наявні інструменти. Р. Чубаров від імені Меджлісу кримськотатарського народу закликав міністрів закордонних справ країн — учасниць ОБСЄ не піддаватись на шантаж російської делегації. На момент верстки номера деталей щодо підсумкового документа зустрічі відомо не було.

У рамках міністерської зустрічі в Братиславі В. Пристайко провів ряд двосторонніх переговорів, зокрема з діючим головою ОБСЄ Мирославом Лайчаком (на знімку ліворуч). Український міністр, пише прес-служба МЗС, позитивно відзначив пріоритетну увагу і практичну допомогу, яка надавалася Словаччиною протягом року головування в ОБСЄ питанням, пов’язаним з російською агресією проти нашої країни. М. Лайчак висловив підтримку крокам, здійсненим Києвом у напрямку наближення врегулювання та вирішення гуманітарних проблем людей, що проживають поблизу лінії дотику на Донбасі.

Відзначимо, дводенна міністерська зустріч вважається кульмінаційною точкою головування Словаччини в ОБСЄ у 2019 році та визначить ключові напрямки діяльності організації на наступний рік — під час головування Албанії.

Фото зі сторінки у Твіттері М. ЛАЙЧАКА.