5 грудня до МЗС України було запрошено посла Казахстану Самата Ордабаєва. «З української сторони була висловлена стурбованість у зв’язку з тим, як сприймається позиція Казахстану відносно спроби Росії незаконно анексувати український Крим, оприлюднена на російськомовній версії веб-сторінки державної телерадіокомпанії ФРН Deutsche Welle», — зазначено в повідомленні, розміщеному на сайті МЗС України.

Йдеться про інтерв’ю DW, під час якого президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що не вважає те, що сталося навесні 2014 року в Криму, анексією з боку Росії. Зокрема, він сказав: «Ми не називаємо те, що сталося в Криму, анексією. Те, що сталося, те сталося. Анексія — це занадто важке слово стосовно Криму».

4 грудня речниця МЗС України Катерина Зеленко заявила, що в Києві стурбовані такими висловлюваннями Президента Казахстану і зроблять казахській стороні демарші. «Україна завжди розглядала Казахстан як свого партнера і друга. Принципи взаємної довіри, поваги незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності й непорушності кордонів, рівноправності та невтручання у внутрішні справи одне одного, а також неухильне дотримання загальновизнаних норм міжнародного права лежать в основі міждержавних відносин між Україною і Республікою Казахстан», — йдеться у заяві речниці, розміщеній на сайті МЗС. «Слова президента Республіки Казахстан не тільки суперечать вищенаведеним засадам українсько-казахстанських стосунків, а й міжнародно визнаній позиції, зафіксованій у резолюції ГА ООН №A/RES/68/262 від 27 березня 2014 р.», — наголошують у нашому МЗС.

Інформацію про демарші з боку України активно коментують в Казахстані. При цьому на адресу президента Казахстану звучить багато критики. Тим часом радник президента Ерлан Карін звинуватив співвітчизників у «провінційному мисленні», інформує NUR.KZ. На свій сторінці у Телеграм він написав, що казахи не повинні так «панічно реагувати» на інформацію, що МЗС України готує демарші, мовляв, усе це «дипломатична рутина». «Ми повинні бути прагматиками, переслідуючи, перш за все, свої інтереси, і не підлаштовуватися під чужу думку, тим більше, намагаючись сподобатися всім однаково», — написав він, очевидно, даючи зрозуміти, що заяви Токаєва і відображають національні інтереси Казахстану.

Водночас, як повідомляє наш МЗС, за результатами зустрічі з послом Казахстану в Україні, «обидві сторони підтвердили тверду прихильність принципам взаємної поваги незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів, зафіксованих в Договорі про дружбу і співробітництво між Україною і Республікою Казахстан від 20 січня 1994 р., який є основою наших двосторонніх відносин і співпраці».