У Болгарії напередодні будь-яких свят, коли люди масово закуповують м’ясні та рибні делікатеси, Національне агентство з безпеки продуктів харчування посилює контроль за їх якістю і правилами продажу на ринках, у магазинах і приватних крамницях. Такі масові перевірки було проведено й напередодні 6 грудня, коли в країні відзначають Нікулдень (у нас це свято Святого Миколая Чудотворця).

За давньою болгарською традицією цього дня на святковому столі обов’язково має бути хоча б одна рибна страва. Зазвичай болгари купують для приготування лящів, яких фарширують, смажать тощо. Цю рибу продають скрізь — не тільки в крамницях, а й на вулицях. При цьому за доволі доступною ціною — близько

6 левів (3 євро) за кілограм. Ось чому співробітники Національного агентства з безпеки продуктів харчування почали перевірки торговельних мереж задовго до цього свята, щоб з’ясувати, чи є в продавців необхідні умови для зберігання риби. Навіть по телебаченню вони інформують населення, як визначити — свіжий продукт, чи ні. Адже чимало недобросовісних продавців, закупивши заздалегідь за низькою ціною великі партії ходового товару в рибних господарствах, не завжди мають можливість зберегти його свіжим. Тому постійно надають залежалій рибі товарного вигляду, хоча вона вже втратила «першу» свіжість. Таких продавців штрафують, а їхній товар просто знищують, щоб не завдати шкоди здоров’ю покупців. Поки що невідомо, скільки тонн риби «другої» свіжості виявили контролери. Ці дані повідомляються після узагальнення дещо пізніше.

Але під час цих передсвяткових перевірок працівники Національного агентства з безпеки продуктів встановили, що на болгарський ринок з Польщі потрапило понад 100 тонн курячого м’яса, зараженого сальмонелою. Цю партію заборонили продавати й вилучили з усіх супермаркетів, що отримали таку курятину. На щастя, від медиків поки що не надходило сигналів про покупців, котрі захворіли на сальмонельоз. Очевидно, в магазинах цей товар у великій кількості хотіли викинути на прилавки після того, як спаде ситуаційний попит на рибу.

Співробітниця Агентства з безпеки продуктів харчування Кремена Стоєва повідомила, що Болгарія отримала 16 нотифікацій про польську заражену курятину. Але тільки зараз таку партію м’яса виявили в торговельній мережі. Вона не назвала дату надходження першого попередження від Європейської системи швидкого реагування.

Болгарські ЗМІ нагадали ще про одну спробу збути на болгарському ринку неякісну продукцію. В 2016 році, після запровадження санкцій Євросоюзу проти Росії, яка мала договір з Польщею про постачання яблук, їх експорт у країну, що почала агресію проти України, було заборонено. І тоді цю партію товару поляки вирішили реалізувати за заниженою ціною на болгарському ринку. Агентство з безпеки продуктів харчування заборонило продавати яблука цієї партії через те, що вони понад 11 місяців зберігалися в холодильниках і втратили свій смак, а заразом і всі вітаміни. Товар, який визнали неякісним, було повернуто постачальникові.