За даними прес-служби ПриватБанку, його клієнти того дня придбали різних товарів мало не на півтора мільярда гривень. При цьому вони оплатили 4,5 мільйона різних покупок. Показник витрат перевищив середньодобовий удесятеро і на 37 відсотків «обігнав» показник минулого року.

Чорна п’ятниця цьогоріч побила рекорд і за кількістю покупок на виплат. Усього за добу за допомогою сервісів «Оплата частинами» і «Миттєва розстрочка» від ПриватБанку українці купили товарів на майже 150 мільйонів гривень. Ця цифра перевищила минулорічний показник мало не на чверть. Більшу частину розстрочок — 93,5 мільйона гривень — покупці оформили в офлайн-магазинах, тих, що здійснюють продаж тільки в торгових залах, не приймають замовлення через Інтернет і не доставляють товар покупцеві. В Інтернеті клієнти ПриватБанку купили у кредит товарів на понад 55 мільйонів гривень.

У інших банків показники менші, але теж більше ніж переконливі.

Ми ж з цього приводу наведемо нещодавно почутий жарт.

— Учора купила кетчуп по 45 гривень, — хвалиться жіночка, — а сьогодні зайшла в той самий супермаркет, і на новому ціннику читаю: «Акція! Стара ціна — 55, нова ціна 45». Добре, що купила без акції!

Тим часом начальник відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) Олег Кобельков повідомляє, що кількість скарг на Інтернет-магазини в Україні за останній рік зросла на 10 відсотків.

«...Сім відсотків звернень... стосуються придбання товарів через Інтернет або поза торговельними та офісними приміщеннями. У 2017 році це було 6,5 відсотка, у 2018-му трохи менше — 6,3 відсотка...» — повідомив О. Кобельков.

За його даними, найбільше українці скаржаться на придбані непродовольчі товари та послуги. При цьому приблизно 29 відсотків скарг стосуються якості житлово-комунальних послуг.

Загалом від початку цього року до Держпродспоживслужби надійшло 15 тисяч скарг та звернень громадян. Ефективність розгляду таких звернень за останні роки суттєво зменшилася. Це пояснюють тим, що стало складніше ідентифікувати продавців.

І, на закінчення, інформація від президента Конфедерації будівельників України Лева Парцхаладзе, яку він оприлюднив на своїй сторінці в соцмережах. З 1 грудня набрала чинності будівельна норма, що зобов’язує проектування житлових будинків з класом енергоефективності не нижче «С» з урахуванням вимог Державних будівельних норм (ДБН) В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель». Це дасть змогу заощаджувати до 40 відсотків на енергії та, у разі реконструкції будинків, суттєво продовжить строк їхньої експлуатації.

«У країнах Європейського Союзу енергоощадні технології — невід’ємна частина життя кожного мешканця. Саме тому набрання чинності цією будівельною нормою є важливим кроком для забезпечення жителів будинків необхідним теплом та комфортом», — поінформував Лев Парцхаладзе.